Валентин Златев предупреди политиците, че ще ги съди, ако спекулират с името му

Валентин Златев

© Анелия Николова

Валентин Златев

Председателят на Контролния съвет на „Лукойл-България“ и дългогодишен генерален директор на компанията Валентин Златев предупреди политиците да не спекулират с името му, защото търпението му е изчерпано и ще последват съдебни дела.

В изявление до медиите, Златев пише: „С ясното съзнание, че съм публична личност, често през годините съм подминавал с мълчаливо търпение многобройните злоупотреби с името ми. Смятам обаче, че към днешна дата всички граници на търпимост са преминати. Не знам за какво съм „следващият“, но следващият ми ход е да защитя правата си по съдебен ред“.

Златев не споменава имена, но с цитата за „следващият“ препраща към интервю на лидера на НФСБ Валери Симеонов пред БНТ от преди два дни. В него Симеонов посочва поименно Златев като „следващият“ в списъка му за „битката срещу олигархията“.

От ГЕРБ също си послужиха с името на Златев на пресконференция вчера. В отговор на БСП, която поиска парламентът да разследва връзките на управляващите с бизнесмена Васил Божков, ГЕРБ даде извънреден брифинг и обяви, че ще подкрепи анкетна комисия, която да разследва целия преход, в т.ч. кредитните милионери и „кой създаде Валентин Златев, Васил Божков, Баневи и Бобокови“. (И Божков, и Баневи, и Бобокови са обвиняеми за различни престъпления – бел. ред.). На същата пресконференция е съобщено за среща между Корнелия Нинова, Васил Божков и Валентин Златев без да се уточнява кога и къде се е състояла. Тезата на ГЕРБ е, че БСП е създала кредитните милионери и сега търси финансиране от тях, защото партията фалира.

Днес Златев заявява, че никога не е участвал в среща с Божков и Нинова. „Това са тотални глупости, които отказвам да коментирам“, пише той. И добавя: „Във връзка с опитите на известни и неизвестни политици да бъда причислен към т. нар. „олигархия на прехода“, заявявам, че в течение на 20 години съм бил мениджър на едни от най-успешните български предприятия, инвестирали над 3,6 милиарда долара в България. За този период те са внесли в хазната преки и косвени данъци за над 21 милиарда долара, разкрили са пряко или чрез свързани с тяхната дейност производства над 13 000 работни места и винаги са спазвали стриктно всички закони. Ако въпросните господа не могат да направят разлика между мениджър и собственик, ги съветвам да се обърнат към някой от многобройните високопрофесионални български юристи, които да им помогнат да разберат тази разлика“.

Златев засяга и темата с призоваването му да се яви за разпит като свидетел по досъдебно производство на 22 юни, без да се знае кое е разследването. “ По повод спекулациите относно предстоящите ми свидетелски показания, вярвам, че България е правова държава, член на Европейския съюз, и декларирам, че винаги съм спазвал нормите на закона“, заявява той.

Изявлението на Златев идва на фона на създаването на „Държавна петролна компания“ като пряк конкурент на „Лукойл“ в данъчните складове и в търговията на дребно на горива и поредната проверка на Комисията за защита на конкуренцията на ценообразуването в сектора. Задържаният и по-късно уволнен заместник-министър на екологията Красимир Живков, разследван заедно с бизнесмените братя Бобокови за нарушения при оползотворяването на отпадъци, също се смята, че е близък до бившия генерален директор на „Лукойл България“.Коментар на новината чрез Facebook