Борис Бонев: Общината да спре "козметичните" ремонти за 121 милиона лева, за да помогне на малкия бизнес

Борис Бонев. Вдясно е Малина Едрева, председател на групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет.

© Цветелина Белутова

Борис Бонев. Вдясно е Малина Едрева, председател на групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет.

Да спре финансирането на ремонта на площад „Св.Александър Невски“ и на Борисовата градина на обща стойност над 40 милиона лева, както и на още „козметични“ проекти, призовава гражданската органиация „Спаси София“. Целта е средствата да се насочат само към важни инфраструктурни обекти като доизграждането на бул. „Тодор Каблешков“, пробива на бул.“Копенхаген“, ремонта на булевардите „Сливница“, „Цар Борис Трети“ и „Рожен“. Те са необходими за мобилността и свързаността в града.

Сега е моментът за реформиране на ключови сектори, смята Бонев

Столичната община трябва да предприеме спешни мерки за подпомагане на най-засегнатите от забраните заради здравната криза – това е малкият бизнес, отбелязва Борис Бонев в социалните мрежи.

Сега е моментът да се подготвим и да насочим усилията ни към реформиране на ключови сектори, които да ни направят по-конкурентни в бъдеще. Време е и заедно като общество да търсим решенията на общите ни проблеми, призовава той.

Бонев предлага да се спестят общо 121.92 милиона лева чрез спиране на планирани ремонти и обновяване на паркове, модернизиране на стари метровлакове и други, които не са спешни за момента.

Да се увеличи бюджетът на общинските проектантски звена

Да се увеличат бюджетите на проектантските бюра на общината – „Софияпроект“ и „Софпроект“ с 3.5 милиона лева. Задачата е техните екипи да поемат планирането на общинските проекти, с което ще се спестят 2.5 милиона лева от плащане на външни проектанти.

Общината да допусне малкия бизнес до обществените поръчки

Да се въведе веднага 10% отстъпка за платени местни данъци и такси до 30 април, както и възможност за разсроченото им плащане на 4 вноски.

Да се освободят от плащане на тротоарно право до края на 2020 г. търговците и ресторантьорския бизнес, както и опрощаване на разходите на наематели на сергии и павилиони, които са спрели дейността си, заради забраните, наложени от извънредното положение.

Да се увеличи бюджета на Общинския гаранционен фонд с 8 милиона лева, за да се въведе нов инструмент за подкрепа на малкия бизнес. Също така опрощаване на наема на общински имоти, които се ползват от хора, чиято дейност е спряна заради забраната на здравния министър.

За включване на малкия бизнес в обществените поръчки, които възлага Столичната община, Борис Бонев предлага да се променят изискванията за участие в тях.

„Трябва да стартира програма за мониторинг на бизнеса в София, за да се установяват навреме променящите се нужди“, препоръчва той, като посочва и мерки за подпомагане на туристическия и културния бранш с предоставяне на безплатни общински зали за сценични и визуални изяви.Коментар на новината чрез Facebook