Борисов ще предизвика предсрочни избори, прогнозира Осман Октай

Осман Октай

© Дневник

Осман Октай

Премиерът Бойко Борисов ще предизвика предсрочни избори, за да избегне увеличаването на негативите от скандала, предизвикван от Васил Божков, както и от очакваното задълбочаване на кризата в икономиката заради пандемията на коронавируса. Тази прогноза направи в интервю за БНР политическият анализатор Осман Октай – основател на ДПС, който обаче е извън движението последните близо две десетилетия.

„За да се измъкне от тази ситуация, Борисов ще тръгне на предсрочни избори, за да спасява каквото може“, каза Октай.

Според него сблъсъкът за хазарта и твърденията на Божков за корупция у управляващите са „сблъсък в кухнята на т.нар. криминален преход“, който за прав път се разиграва пред очите на широката публика. „В политико-олигархичния модел се случва вътрешен сблъсък и за първи път започват да излизат автентични „кирливи ризи“ за тези взаимоотношения, за които се говореше в цялото общество, но нямаше свидетелски доказателства как се извършват тези корупционни мероприятия през този криминален преход“, каза Октай.

Божков е обвиняем по 18 престъпления от българската прокуратура и пребивава в Дубай, откъдето периодично чрез социалните мрежи свидетелства за корупция, които управляващите не коментират с аргумента, че това е защитна теза на обвиняемо лице.

Октай определи Божков като „много голяма лъжица“ за ситуацията, а изземането на хазартният му бизнес от държавата обясни с това, че „други акули искат да го лапнат“, а не защото бизнесменът „е стъпил на криво“, невнасяйки с години многомилионни такси в бюджета.

Цялото интервю слушайте в сайта на БНР.Коментар на новината чрез Facebook