Борисов: С новия главен прокурор вече не се срещаме всяка сряда

Борисов: С новия главен прокурор вече не се срещаме всяка сряда

© Велко Ангелов

С новия главен прокурор работим по друг начин. Той вече не идва в сряда на тези срещи, които правихме. Разбрали сме се веднъж за рамката – битова престъпност, корупция, контрабанда“, това коментира премиерът Бойко Борисов пред журналисти при инспекция на водопроводната връзка между София и Перник. Какво отговори Борисов на заявката на президента Румен Радев за сваляне на доверието от правителството – тук.

„Нито го срещам, нито имам какво да си кажа с него. Има служби, той им възлага, те му докладват, това ни е работата“, продължи Борисов, говорейки за промяната в отношенията си с главния прокурор.

За регулярните срещи между министър-председателя и ръководителя на държавното обвинение – тогава Сотир Цацаров, се разбра през април 2016 г. покрай арестите във Фонда за лечение за деца. Тогава Борисов демонстрира завидна осведоменост за разследването и събраните веществени доказателства, а по-късно Екатерина Захариева – към онзи момент правосъден министър, конкретизира за какво са срещите.

По думите ѝ на „оперативките“ не се разисквали конкретни дела, а се коментирала необходимостта от законодателни промени и взаимодействието между властите. Обясни, че на тях присъствали не само Борисов и Цацаров, а поне 10-15 души, сред които шефовете на митниците и приходната агенция, министрите на финансите, на вътрешните работи и на правосъдието.

„Независимостта на съдебна система не означава липса на взаимодействие с другите власти, точно обратното“, бе обяснението тогава на правосъдния министър.Коментар на новината чрез Facebook