Бойко Борисов: Падаха самолети и хеликоптери вследствие работата на Румен Радев

Бойко Борисов: Падаха самолети и хеликоптери вследствие работата на Румен Радев

© Юлия Лазарова

Въпреки че призна, че е гледал само първата минута от интервюто на президента Румен Радев за предаването „Лице в лице“ по Би Ти Ви, премиерът Бойко Борисов отвърна на критиките му с редица обвинения. След отбелязването на 30-ата годишнина от учредяването на СДС министър-председателят се спря пред журналисти и в рамките на 10 минути говореше почти изцяло за изказването на държавния глава. Цялото интервю на президента гледайте тук.

Борисов заяви, че не е харесвал Радев, докато е ръководел Военновъздушните сили (ВВС). Така той обвърза критиките на президента за сделката със САЩ за придобиването на 8 нови изтребителя Ф-16, за които България плати накуп над 2 млрд. лева. По-рано през деня Радев, който на няколко пъти при воденето на преговорите за бойните машини беше изразил мнение, че шведските „Грипен“ предлагат по-добро съотношение между цена и качество, обяви, че не би подкрепил сделка и за „Грипен“, ако тя е сключена като тази за Ф-16.

„Цял свят ни хвали за покупката на Ф-16, а той продължава да дълбае защо не са „Грипен“. Не го харесвах като шеф на ВВС. Как падаха самолети и хеликоптери следствие на неговата работа. Тогава дойде Аню Ангелов (бел.ред. министър на отбраната в първия кабинет на Борисов) да ме моли да не го санкционираме и не го направихме“, каза премиерът.

Бърза справка на „Дневник“ показва, че докато Радев е бил командир на ВВС (2014-2016 г.) няма инциденти с паднали самолети или хеликоптери на ВВС. Такива има в периода, в който Радев е зам.-командир на ВВС.

Въпреки че призна, че не го е харесвал като началник на Военновъздушните сили, Борисов каза за Радев, че му е бил приятел преди време и заедно са водили учения. „Не беше такъв човек, но явно властта не е за всеки. Явно дворците, палатите и скъпите дрехи променят хората“, каза още премиерът.

Още в началото на изказването си Борисов уточни, че след като е гледал първата минута от интервюто на Радев и след това е отишъл да играе футбол. Това обаче не му попречи да обобщи, че за 40 минути президентът „не каза една добра дума за държавата“.

„Злобата и омразата му до такава степен преливат, че не е нужно да коментирам опозиционен лидер, при това с най-много власт в държавата. 50% от хората не го харесват, ако гледаме последните изследвания. Той е двуличен човек. Един ден хората ще изберат колко двуличен човек са избрали за президент“, допълни Борисов.

Той видя и завист в думите на Румен Радев. Причина за нея била президентът на САЩ Доналд Тръмп, с когото двамата се срещнаха поотделно в рамките на по-малко от месец.

„Много го е яд, защото няма демократичен президент, който да е стоял до камината в Белия дом. Като се обади се разбрахме да води той делегацията за срещата на НАТО, да седне и той до Тръмп и да се покаже. Мандатът му мина и сега си мисли, че аз ще се кандидатирам. Заклех се преди 15-20 години, че този пост не ме интересува“, уточни Борисов.

Той подчерта, че лично е инициирал Венецианската комисия да съдейства на България за промените в системата на прокуроратурата и създаването на позицията на независим прокурор, който да следи за нарушения главния.

„Днес Борис Велчев (бел.ред. бивш главен прокурор и настоящ конституционен съдия) го поканих да говорим за Конституцията, да съобразим всичко с Венецианската комисия какво може и не може . И с Филип Димитров като зам.-председател на Венецианската комисия говорих да даде акъл, да го направим така че да се приема от Европа, да се приеме от народа, юридическите среди“, каза още Борисов.

Според него заявките на президента да инициира конституционни промени няма да забавят създаването на позицията „независим“ прокурор. По думите му „всичко се движи в срок и сме в абсолютен диалог“.

Ще направи ли Румен Радев предложения за промени в Конституцията четете тук.
Как Радев сравни кредитния рейтинг на България при Борисов и Тройната коалиция четете тук.Коментар на новината чрез Facebook