Бивш военен министър заподозря Радев, че опитва да разтури парламента

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов и лидерът на БЗНС Николай Ненчев по времето, когато бяха депутати.

© Анелия Николова

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов и лидерът на БЗНС Николай Ненчев по времето, когато бяха депутати.

Президентът Румен Радев работи за разтурване на парламента и овладяване на всички служби чрез служебно правителство, което би могъл да управлява в продължение на шест месеца. Това мнение изрази пред Би Ти Ви бившият министър на отбраната Николай Ненчев, който участваше в кабинета „Борисов 2“ като представител на БЗНС и Реформаторския блок.

„Това е една хипотеза, която ще ни вкара в една дългосрочно война на институциите“, отбеляза Ненчев.
„Нали не се съмнявате, че ако това се случи, президентът може да управлява еднолично държавата и повече от 6 месеца. Тогава вероятно тази проверка на главния прокурор ще бъде потулена и нещата ще се заметат“, каза Ненчев, имайки предвид за назначаването на сегашната съпруга на държавния глава Десислава Радева (през 2014 г. Генчева) на втори щат във ВВС като пиар и предоставянето й на ведомствено жилище. Антикорупционната комисия вече се произнесе, че няма конфликт на интереси, но миналата седмица прокуратурата разпространи записи от разговора между президента и сегашния шеф на ВВС от април миналата година, в който се обсъжда какви документи са предоставени и ще се предоставят за проверката, а Радев иска да бъде държан в течение за хода й.

„Този казус не е държавна измяна“, каза Ненчев и добави, че „проблемът не е толкова правен, колкото морално укорим“.

Големият проблем, според него, е че се прави опит за укриване на информация от страна на шефа на ВВС ген. Цанко Стойков. „Цанко Стойков незабавно трябваше да бъде отстранен, защото очевидно се прави опит за прикриване на информацията, но това е въпрос на министъра на отбраната“, каза Ненчев.

Според лидера на ДСБ Атанас Атанасов с казуса трябва да се заеме парламентарната Комисия за контрол на службите. Той изрази учудването си, че нейните членове още не са се заели със случая и призова президента да поиска това да стане в публично заседание.

Политикът коментира и разкритията на прокуратурата за укриване на такси в хазартния бизнес, които според прокуратурата достига 500 млн. лв.

Според Атанасов премиерът Бойко Борисов трябва да смени министъра на финансите Владислав Горанов, който е бездействал и допуснал това разхищение. „Когато се установи, че в Перник няма вода, премиерът взе главата на Нено Димов и го тикна в дранголника. Сега, когато Гешев казва, че 500 млн. липсват в държавната хазна, да видим какво ще се направи“, каза той и добави, че ако не смени министъра, Борисов поема лична отговорност за тази липса.Коментар на новината чрез Facebook