БАН: В Северна Македония се говори северномакедонски български

Центърът на Скопие.

© Николай Дойчинов

Центърът на Скопие.

Официалният език на Република Северна Македония е вариант на българския, е мнението на учени от Българската академия на науката и университетски преподаватели, които събраха своите изследвания в специализирано книжно издание, съобщи БНР..

Д-р Анна Кочева от Института за български език обозначава езика като северномакедонски български:
„Това не означава, че ние предявяваме териториални претенции към една или друга страна, така, както впрочем немският се говори и в Германия, и в Австрия, и в Швейцария и никой не говори за австрийски или швейцарски език. Говорят за швейцарски немски, австрийски немски“, каза тя.

Ръководителят на проекта проф. Васил Николов добави: „Това, че казваме, че хората там говорят на вариант на български език, по никакъв начин не означава, че ние им казваме: „Вие сте българи“. Етническото самосъзнание е нещо, което всеки сам определя“.

Като се позовават на историческите сведения и резултатите от многобройни научни изследвания авторите на публикацията подчертават, че официалният език в Република Северна Македония не е различен от българския и няма по-ранна история от 1944-та година

Това, че официалната писмена норма има статут на вариант на българския език, не ѝ пречи да изпълнява функцията на държавен език, език на образованието и литературата в Северна Македония, подчертават езиковедите.

В създаването на книгата „За официалния език на Република Северна Македония“ участват 12 автори и 6 консултанти от три университета – Софийския, Великотърновския и Благоевградския, както и специалисти от 4 института на БАН.Коментар на новината чрез Facebook