Атлантическият съвет състави карта на непремахнатите съветски паметници

Съветските паметници в България днес са изненадващо много. Не става въпрос само за Альоша на тепето и за М.О.Ч.А. в центъра на София, които като че ли забелязваме повече, за сметка на останалите. В нашите градове и села, къде на по-видимо място, къде по-встрани, тези символи на окупацията присъстват в живота ни. Дали ги игнорираме или не, няма значение. Те са тук сред нас. Все още. Ревностно ги пази руското посолство, с колаборацията на местни власти, пише Атлантическият съвет.

© Юлия Лазарова

„Съветските паметници в България днес са изненадващо много. Не става въпрос само за Альоша на тепето и за М.О.Ч.А. в центъра на София, които като че ли забелязваме повече, за сметка на останалите. В нашите градове и села, къде на по-видимо място, къде по-встрани, тези символи на окупацията присъстват в живота ни. Дали ги игнорираме или не, няма значение. Те са тук сред нас. Все още. Ревностно ги пази руското посолство, с колаборацията на местни власти“, пише Атлантическият съвет.

Атлантическият съвет на България състави карта с все още надемонтираните съветски паметници на територията на България, които определя като „монументи на позора и националното ни унижение“, които „продължаваме да търпим повече от 30 години след падането на Берлинската стена“.

„В нашите градове и села, къде на по-видимо място, къде по-встрани, тези символи на окупацията присъстват в живота ни. Дали ги игнорираме или не, няма значение. Те са тук сред нас. Все още. Ревностно ги пази руското посолство, с колаборацията на местни власти. Това се прави по заръка на Кремъл, който, фетишизирайки тези символи и налагайки фактически култови ритуали за честване на годишнини, вярва, че ще съхрани во веки веков влиянието си в нашите земи“, пише Атлантическият съвет.

Организацията призовава правителството и кметовете по места да започнат да работят за възможно най-бързото демонтиране на останалите съветски паметници и да ги изпратят в музей.

Картата е интерактивна, към някои обекти са добавени снимки и описания. Инициаторите призовават гражданите да им изпращат снимки, които да допълнят картата.Коментар на новината чрез Facebook