Апелативната спецпрокуратура остана без началник и с много нерешени проблеми

Изслушването и гласуването за кандидатите за административен ръководител на апелативната спецпрокуратура се проведе онлайн и в отсъствието на главния прокурор Иван Гешев

© Дневник

Изслушването и гласуването за кандидатите за административен ръководител на апелативната спецпрокуратура се проведе онлайн и в отсъствието на главния прокурор Иван Гешев

Апелативната специализирана прокуратура остана без ръководител, след като прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет не подкрепи нито един от двамата кандидати. Първоначално кандидатите за поста бяха трима, но преди дни Николай Найденов е съобщил, че се оттегля от надпреварата.

Така на днешното заседание бяха изслушани концепциите на настоящия съдия Пламен Евгениев, който работи в спецсъда, а негов опонент бе прокурора в спецпрокуратурата Росен Радев.

Нито един от двамата обаче не събра достатъчно гласове и подкрепа, за да бъде избран за поста. Трима от членовете на прокурорската колегия подкрепиха Евгениев, но 6 гласуваха „против“. Радев не получи нито един глас в своя подкрепа и 9 души гласуваха против кандидатурата му.

Така апелативната спецпрокуратура остана без титупяр, след като през март 2018 г. Даниела Попова подаде оставка. Изслушването и дебатите минаха в отсъствието на главния прокурор Иван Гешев, а обсъждането на кандидатурите бе кратко.

Срещу Радев има дисциплинарни наказания – не може да бъде за пример, коментира Йордан Стоев. По думите му кандидатурата му не е била достатъчно убедителна. Евгени Диков пък заяви, че не би трябвало да се подкрепят и двете кандидатури, тъй като по изключение може да се назначава съдия.

„В представянето на двамата кандидати не виждам такова изключение. За 9 години нито един административен ръководител на Апелативната специализирана прокуратура не е успял да изкара пълен мандат. Не виждам изключителност в тяхното представяне“, каза още Диков.

Настоящият съдия Пламен Евгениев изнесе любопитни данни по време на изслушването му. Той посочи няколко основни проблема – големия брой върнати от съда обвинителни актове заради процесуални нарушения, текучеството в деловодството и неравномерната натовареност на прокурорите.

От 55 cлyжитeли в нaчaлoтo нa 2018 г. 30 дyши, нaй-вeчe дeлoвoдитeли, ca нaпycнaли в paмĸитe нa гoдинaтa. Πpeз 2019 г. ca paбoтили 88 дyши в aдминиcтpaциятa, в ĸpaя нa гoдинaтa ca нaпycнaли 50 души, 27 oт тяx – дeлoвoдитeли. По думите на Евгениев тези данни са особено притеснителни, тъй като през 2019 г. са отделени и плащани допълнителни възнаграждания. Въпреки това текучеството е голямо.

Според него трябва да се решат спешно още няколко проблема, които са придобили притеснителни размери към средата на миналата година. Един от тях е срочността на разследването. „През 2019 г. спецпрокуратурата е приключила 236 досъдебни производства в законовия срок и 59 извън срока. Извън срока са приключени 25% от делата. Висящите дела към края на миналата година са били над 800 и малко над 10% са били извън законовия срок. Има опасност за загуба на доказателства“, предупреди настоящият съдия.

Той обясни, че през първата половина на 2019 г. има само едно разследване, приключило в законовия срок, и подчерта, че този въпрос трябва да се реши своевременно.

Друг проблем са върнатите от съда на прокуратурата дела заради допуснати процесуални нарушения – 30% за 2019 г., а 32% за 2018 г. Анализът показва, че пропуски в работата на прокурорите има както при изготвянето на обвинителния акт, така и по време на разследването.

Според кандидата за шеф на апелативната спецпрокуратура би било добра практика по-високостоящите прокурори да оказват съдействие на колегите си с надзор. Пламен Евгениев очерта и проблема с високото натоварване на някои от прокурорите. Средно статистически се падат по 2 обвинителни акта годишно на един прокурор, но на практика някои прокурори имат по 10-11 обвинителни акта годишно, а други – нито един.

„Неравномерно е натоварването и заради участието в съдебни заседания. Средното натоварване трябва да се разпредели по 3-4 акта годишно. Това може да стане с преразпределяне на висящи дела или разследвания в начален етап и по-добро разпределяне на дежурства. Ще се постигне по-голяма прецизност в работата и ускоряване на работата по производствата“, предложи Евгениев.

Той посочи и че прокурорите нямат желание да работят по корупционни дела. Причината, която са споделили пред него, е, че нямат притеснения да разследват държавни служители и политически фигури, но имат притеснения, когато се наложи да разследват колега от съдебната система. Евгениев каза и че много от прокурорите са напуснали и са се върнали да работят на предишните си места дори и на по-ниски заплати, като са посочили тази причина.

Опонентът му за поста посочи и друг съществен проблем – недостатъчно качествени доказателства по дела с много обвиняеми. По думите на Росен Радев в съда се внасят обвинения и обвинителни актове без достатъчно доказателства.Коментар на новината чрез Facebook