Агресията в изолацията расте, открит е спешен Фонд за борба с домашното насилие

Агресията в изолацията расте, открит е спешен Фонд за борба с домашното насилие

© Associated Press

Българският фонд за жените съвместно с Фондация BCause и Българския дарителски форум откриват спешен Фонд за борба с домашното насилие в условията на пандемия от COVID-19.

Организациите, които управляват горещите линии за пострадали от насилие, съобщават за сериозен ръст на сигналите, както и че случаите, за които се търси помощ, в момента са много по-тежки. „Само за един месец обажданията за домашно насилие на горещата линия за деца 116 111 са скочили с 370. Осем жени загубиха живота си, убити от своя партньор, само от началото на извънредното положение“, припомнят от Българския фонд за жените.

Фондът ще подкрепя пострадалите от домашно насилие и техните деца и ще подпомага организациите, които работят на „първа линия“ и предоставят юридически, психологически и социални услуги, управляват кризисни центрове за настаняване, консултативни центрове и мобилни услуги в цялата страна.
Всеки, който желае да подпомогне спешния Фонд за борба с домашното насилие, може да го направи по следния начин:

Три компании и една фондация вече са се включили с дарения за инициативата: Bеiersdorf/NIVEA, EasyPay, Experian и фондация „Лъчезар Цоцорков“.

Сред първите организации, които отправиха зов за помощ, са тези във Варна, Горна Оряховица, Димитровград, Дупница, Перник, Пловдив, Русе, София, Търговище и Хасково. Всички те са с дългогодишен опит като лицензирани доставчици на услуги за жени и деца, пострадали от насилие, и имат вече успешно реализирани проекти.

Те са участвали и в допитване на Българския фонд за жените за актуалната ситуация в условията на кризата, предизвикана от пандемията. Резултатите показат, че услугите продължават да работят, но са изправени пред големи и нови трудности – случаите на насилие нарастват, местата в приютите не достигат, необходимо е изграждането на помещения за карантиниране на новопостъпилите, има нужда от допълнителни часове работа на психолози и юристи. Нарастват и нуждите от закупуване на бързи тестове, дезинфектанти и предпазни средства.

Организациите също така съобщават, че голяма част от пострадалите, които се обръщат за помощ към тях, са изправени пред крайна мизерия и невъзможност да купят за себе си и децата си най-необходимите храни, лекарства и предпазни средства. Те се нуждаят от спешна хуманитарна помощ за оцеляване през първите месеци от кризата и след края на извънредното положение.Коментар на новината чрез Facebook