Новата банкнота от 100 рубли за световното предизвика огромен интерес в Русия

Новата банкнота от 100 рубли за световното предизвика огромен интерес в Русия

© Reuters

Новата банкнота от 100 рубли (1.38 евро), посветена на световното първенство по футбол, е на път да придобие колекционерска стойност. Интересът сред руските граждани е огромен, като в някои части в страната банкнотата се търгува за 900 рубли (12.22 евро).

„Банкнотите свършиха. Казаха ни, че може да получим още, но не сме 100% сигурни и изчакваме“, каза Мартина Горбунова, служител в Сбербанк.

Банкнотата е в обръщение от почти месец, като финансовите експерти не очакваха тя да бъде приета като платежно средство от търговците. Преди шампионата в Русия бяха пуснати 20 милиона банкноти.

„Имам две от тях и това е достатъчно. Защо на някого ще му трябват повече“, не скри изумлението си колекционерът Сергей Уткин.

На лицевата страна на банкнотата е представено момче, което гледа към спасяване на легендарния вратар Лев Яшин. Изображението представя продължаването на поколенията, а въртенето на топката символизира земното кълбо.

Отзад са изписани имената на 11-те града, в които се провеждат мачовете. Погледната на ултравиолетова светлина, банкнотата разкрива логото на световното по футбол.Коментар на новината чрез Facebook