Между очаквания и реалност: Колко далеч остана българският спорт от прогнозите си за Пьонгчанг

Между очаквания и реалност: Колко далеч остана българският спорт от прогнозите си за Пьонгчанг

© Reuters

В първата си изява след олимпийските игри в Пьонгчанг министърът на спорта Красен Кралев отправи лека критика към федерациите, че са дали по-високи прогнозни резултати от постигнатите. „Ето пред мен са прогнозните класирания, които федерациите са дали преди олимпиадата – имаме очаквания за класиране в рамките на осмицата“, каза Кралев пред Би Ти Ви

От 21 български участници четирима имат заявени места в топ 8, показва пълният списък с предварителните прогнози на федерациите, предоставен от министерството за „Дневник“. Това са сноубордистите Александра Жекова и Радослав Янков и биатлонистите Владимир Илиев и Красимир Анев.

От тях само Жекова изпълни прогнозното си класиране и дори го подобри с шестата позиция в бордъркроса. Това се оказа най-доброто българско постижение в Пьонгчанг. Янков завърши 19-и в паралелния гигантски слалом, а най-добрите класирания на Илиев и Анев бяха 19-о и 25-о място в дългата дистанция.

Само още един българин се е представил по-добре от предвиденото – Владимир Зографски. Той постигна най-добрия резултат на олимпийски игри в историята на българския ски скок – 14-и на малката шанца при прогнозна 25-а позиция. Същото място е заявено и за голямата шанца, където бившият световен шампион за младежи се нареди 35-и.

Най-близо до прогнозното си класиране е състезателят в спускането с шейни Павел Ангелов. Той се класира 37-и при заявено 36-о място. Най-големите разминавания се наблюдават при биатлонистите.

От спортното министерство заявиха за „Дневник“, че прогнозните класирания са направени в края на 2017 г. в подаване на документите за финансиране, или малко повече от месец преди олимпиадата. Това прави част от предвидените резултати в списъка доста странни .

Президентът на федерацията по биатлон Екатерина Дафовска обаче обясни, че прогнозите са дадени доста по-рано – в началото на спортно-състезателната година, което в зимните спортове е през май 2017 г. „Треньорите ги изготвят и ни ги дават, а ние ги изпращаме на спортното министерство заедно с програмата за финансиране“, каза Дафовска пред „Дневник“.

Това обяснява големите разминавания, които са се получили, тъй като биатлонистите имаха доста силни резултати в трите сезона преди олимпийския.

На световното първенство в Хохфилцен през 2017 г. трима българи се класираха сред първите 13 в спринта., като Анев записа две влизания в топ 8. Отделно двамата с Илиев имаха общо пет класирания в топ 10 в Световната купа през сезон 2016/2017. Илиев постигна личен рекорд с пета позиция в спринта в Нове Место. Анев се отличи с две шести и две седми места. Двамата имаха влизания в топ 8 и в предходните два сезона – 2015-2016 и 2014-2015.

„Спецификата на нашия спорт е такава, че няма как толкова отрано да предвидим кой в каква форма ще бъде. В предходните сезони Владо и Краси записаха доста класирания в топ 8. Те имаха много по-големи възможности (за Пьонгчанг), но не се получи. Владо беше с пети бегови резултат в индивидуалното и беше на един точен изстрел от осмицата“, каза Дафовска.

Между очаквания и реалност: Колко далеч остана българският спорт от прогнозите си за Пьонгчанг

© bgoympic.org

Това, че част от прогнозите са направени доста преди подаването им в министерството, се потвърждава от още няколко факта. Първият е, че липсват прогнозни класирания при скиорката Мария Киркова, ски бегачката Антония Григорова и сноубордистката Теодора Пенчева, за които преди олимпийския сезон не се очакваше да участват в Пьонгчанг.

Освен това в списъка на министерството фигурират някои нереалистични прогнози. Една от тях е на биатлонистката Милена Тодорова, при която има заявено класиране в топ 30. 20-годишната състезателка дебютира на олимпийски игри и беше включена в отбора за Пьонгчанг едва в средата на януари.

Дафовска обясни, че при Тодорова прогнозното класиране е не за олимпийски игри, а за световното първенство за младежи и девойки. То се проведе след олимпийските игри, а българката завърши 19-а, 22-а и 25-а в трите си индивидуални дисциплини.

Същият вероятно е и случаят със скиора Камен Златков и ски бегача Йордан Чучуганов, които според списъка на министерството имат прогнозни 25-о и 32-о място. Двамата участваха на световни първенства за младежи в Швейцария през януари.

На практика даването на прогнозни класирания се оказва проформа. Още повече че за всеки биатлонист е посочено едно и също място във всяка отделна дисциплина, в която участва. Дафовска обясни, че подобни прогнози се изискват преди всеки сезон както когато предстоят олимпийски игри, така и за световни първенства.

Председателят на федерацията по биатлон каза, че не знае дали разминаването между прогнозните и постигнатите класирания ще окаже влияние върху отпуснатите средства за следващия олимпийски цикъл.

При всички положения обаче не би било логично подобни прогнози – в този си вид и метод на подаване – да бъдат критерий за финансиране. Нито база за оценка на представянето на българските спортисти от страна на министъра.Коментар на новината чрез Facebook