Какво ядат децата ни и кой контролира добавките в храната им?


Има ли достатъчно европейски закони, които да гарантират предлагането на качествена и чиста храна и ако има, защо в България продължават да се предлагат продукти с различен състав от тези в Западна Европа, но от една и съща марка, питат от NOVA.
 
Контролът върху качеството на храните, тяхната безопасност и състав, са възложени на националните органи. А когато става въпрос за двоен стандарт, например един продукт от една и съща марка се продава с различни съставки в Берлин, Виена и София, каквото изследване сме правили в институцията и се окаже, че продуктът в България има отклонение, в крайна сметка националният орган е този, който трябва да прецени дали това е допустимо отклонение или става въпрос за хранителна измама”, коментира омбудсманът Мая Манолова.

Уволниха дисциплинарно готвачки, посегнали на храна за деца в детска градина в Плевен
 
„Голяма част от майките нямат представа какво е позволено и какво не е позволено да се включва в бебешките и детските храни. Аз съм убедена, че храните за децата ни са безопасни. Има много строго европейско законодателство по отношение на съставките, добавките”, коментира проф. Стефка Петрова – специалист по хранене и диететика.
 
По думите ѝ в храните, предназначени за деца до 3-годишна възраст, няма добавки, които да са притеснителни за здравето на малчуганите.


Коментар на новината чрез Facebook