Проучване: Родителите са доволни от влиянието на училището върху децата


/

ThinkStock/Getty Images


Общо 81% от родителите, участвали в национално проучване „Степента на отчужденост на родителите от училищния живот на децата си“, декларират, че са доволни от влиянието, което училището оказва върху тяхното дете. Това заяви Анастас Стефанов от Изследователския център „Тренд“ при представяне на изследването на форума „Да върнем родителите в училище“, организиран от българския представител в Европейския парламент Асим Адемов.
 
Стефанов уточни, че в проучването през февруари са участвали 1000 родители на ученици между пети и седми клас, както и родители на ученици от осми до 12-и клас.
 
В най-голяма степен не са доволни родителите на учениците в София, което може да се отдаде на различни причини, но най-вече на „негласния разказ за престижни и не толкова престижни училища“, а в малките населени места родителите нямат толкова голям избор и са доволни и от по-малкото в образованието, коментира социологът.
 
Трябва да се работи за намаляване на агресията в училище, съгласен е просветният министър

Той съобщи, че близо една трета от анкетираните родители заявяват, че не познават директора на училището, в което учи тяхното дете, а 70% декларират, че го познават. 93% от родителите казват, че познават класния ръководител на тяхното дете, което е нормално, но притеснително е, че има родители, които не го познават, посочи Стефанов.


Коментар на новината чрез Facebook