Историческо споразумение за край на спасителната програма за Гърция

Министрите на финансите на страните от еврозоната се споразумяха за условията по излизането на Гърция от третата си спасителна програма, включително за мерки за облекчаване на дълга и последен транш, съобщиха източници, цитирани от ДПА.

„Имаме сделка за Гърция“, заяви малко след полунощ европейски източник след продължила повече от шест часа среща в Люксембург между министрите на финансите от еврозоната, предаде АФП. Още двама източници потвърдиха за споразумението, което ще позволи на Атина да се отдели от опеката на кредиторите на 20 август.

Европейски представители приветстваха споразумението за Гърция

По силата на споразумението европейските кредитори ще преведат на Гърция последен транш от 15 млрд. евро и ще удължат с 10 години погасителния срок за някои заеми. Пакетът, който бележи края на третата спасителна програма за Гърция, цели да гарантира, че дългът на страната е устойчив и Атина няма да се отметне от реформите в момент, когато цели да се върне към капиталовите пазари.

След излизането от програмата Атина ще е обект на невиждано досега от европейците наблюдение, много по-стриктно от това, приложено в миналото за Португалия, Кипър и Ирландия.

Преди година: Кредиторите постигнаха „обща позиция“ за Гърция

За осем години Гърция получи над 273 млрд. евро помощ от кредиторите, еврозоната и Международния валутен фонд, в рамките на три спасителни програми. В замяна гърците бяха задължени да проведат стотици реформи, които често бяха болезнени, за да оздравят публичните си финанси. Растежът на БВП достигна 1,4% през 2017 г. и се очаква увеличение тази година (1,9%) и следващата (2,3%) Същевременно Гърция бележи вече бюджетен излишък от 0,8%, след като имаше дефицит от 15,1% през 2009 г.Коментар на новината чрез Facebook