Защо няма къмпинги у нас?


/

ThinkStock/Getty Images

Или колко се различават възможностите за къмпингуване у нас и в Европа


Високи изисквания, липса на подробни устройствени планове на общините и липса на ясно определение къде и как може да се къмпингува. Това са причините според министъра на туризма Николина Ангелкова почти да няма къмпинги у нас. Според собственика на един от малкото работещи такива – Явор Атанасов, към това трябва да се добавят и изискванията за включване към електрическата мрежа.
 
Решение за опростяване на процедурите в Европа са намерили със създаването на т.нар. „кемпер стопове“, допълва председателят на българската асоциация по къмпинг и караванинг Александър Василев.
 
Важно е да се създаде възможност курортите да бъдат развивани
 

Въпреки декларираното желание на Министерството на туризма регламентът за създаване на къмпинги у нас да бъде облекчен, работната група, сформирана за това, към момента не работи.
 
„Това, което се опитвахме да направим с работната група, е именно да създадем тази нормативна уредба. За съжаление една част от нейните участници са фокусирани само върху това да се къмпингува на пясъка. Което не смятам, че е редно. Трябва да се създадат условия да се къмпингува там, където това е възможно, при облекчен режим. Да може всеки един, който иска да разположи своята каравана или палатка, да го направи на максимално достъпни цени. Да има осигурени ток, вода, тоалетна, т.е. минимум инфраструктура и да се наслаждава на това“, обясни обаче ресорният министър Николина Ангелкова.


Коментар на новината чрез Facebook