Евростат: Четирима от всеки 10 българи живеят в пренаселени жилищаОколо 41 процента от българите, или четирима от всеки 10 наши сънародници, живеят в пренаселени жилища, показват данни от анализ на Евростат за състоянието на жилищния фонд в Евросъюза през 2017 г. Средният показател за пренаселеност в ЕС е около 17 процента, отчита европейската статистика.
 
Близо 1,1 милиона българи, или около 15 процента от населението у нас, живеят в жилища, които се споделят от повече от едно семейство, тоест удвояването на домакинствата в един апартамент, е доста често срещано явление сред българите с по-ниски доходи в градска среда. Случва се често 3 поколения, или около 6-9 членове на едно домакинство, да обитават маломерно жилище от 60-70 квадратни метра.

Освен това около 80 процента от децата у нас под 18-годишна възраст, както и около 60 на сто от младите хора на възраст 16-29 години, са контингент от домакинства, които живеят в пренаселени жилища.
 
Процентът на пренаселените жилища у нас в големите градове е около 48 на сто (при 18 на сто за ЕС), в малките градчета и предградията – около 40 на сто (при 15 на сто за ЕС) и в селските райони – 33 на сто (при 17 на сто за ЕС), показват данните на Евростат.

На фона на изключителната пренаселеност на жилищния фонд у нас, анализът регистрира и значително висок процент от незаети жилища в градовете и селата, които стоят празни – от общо 3,9 млн. броя единици жилища у нас – около 1,2 млн. или 31 на сто – са необитаеми и незаети.


Коментар на новината чрез Facebook