Уволнения в Саудитска Арабия след оплакване от "голи рускини в Рияд" (видео)

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман обещава реформи в консервативното кралство.

© Associated Press

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман обещава реформи в консервативното кралство.

Саудитският крал Салман уволни ръководителя на агенцията, отговаряща за развлекателната дейност в страната, заради недоволство на консерватори от руско цирково представление, предаде „Асошиейтед прес“.

Ахмед ал Хатиб изгуби поста си късно в понеделник, а полуофициалният саудитски вестник обяви вчера, че общественият гняв след шоу в Рияд е станал причина за решението.

Заради участието на изпълнителни в твърде изкусителни за саудитските представи дрехи граждани започнаха да изразяват недоволството си с хаштаг, превеждан като „Голи рускини в Рияд“. Те бяха обезпокоени от руски участнички, които всъщност не са без дрехи, а с прилепнало по тялото трико, пише агенцията.

И видеоклип в YouTube, видян от стотици хиляди души от събота насам, показва саудитци, говорещи срещу либералните реформи и несъвместимостта им с повелите на исляма.

Програмата на руския цирк беше замислена за средата на юни, за да съвпадне с участието на саудитския отбор на световното първенство в Русия.

Не за първи път на властите в Рияд се налага да вземат мерки след гневна обществена реакция. На спортно събитие, на което имаше жени и деца, по-рано тази година оскъдно облечени жени бяха показани на големи екрани и това възмути консерваторите.

Агенцията за развлеченията съществува едва от две години. Тя е част от усилията на престолонаследника принц Мохамед бин Салман да реформира страната и да ограничи влиянието на консерваторите. По-рано тази година в страната бяха възобновени и кинопрожекциите след 35-годишно прекъсване.Коментар на новината чрез Facebook