Революционната гвардия на Иран заплаши да спре доставките на петрол от съседни страни

Духовният водач на Иран аятолах Али Хаменей с ген. Касем Солеймани

© Associated Press

Духовният водач на Иран аятолах Али Хаменей с ген. Касем Солеймани

Командир на Революционната гвардия на Иран, отговарящ за външните ѝ операции, каза, че организацията е готова да попречи на регионалните доставки на петрол, ако САЩ забранят иранската търговия с него, предаде „Ройтерс“.

Касем Солеймани направи коментара си по време на посещение на президента Хасан Рохани във Виена. Там държавният глава направи подобен намек в разговор с колегата си Александер ван дер Белен. Солеймани, чиито сили са свързвани с операции зад граница, включително в Ирак и Сирия, поздрави Рохани и газа, че гвардията ще е готова за подобна политика.

„Целувам Ви ръка (г-н Рохани) за изразяване на подобни мъдри и навременни коментари и ще ви служа в прилагането на всяка политика в полза на ислямската република“, казва Солеймани в писмо, публикувано от агенция ИРНА.

Рохани не дава подробности как точно може да се случи подобна блокада. В непосредствена близост до Иран обаче са ключови производители на петрол като Саудитска Арабия, Ирак, Кувейт и Обединените арабски емирства. В миналото Техеран е заплашвал, че може да блокира Ормузкия проток при враждебни действия от страна на САЩ.

Междувременно във Виена Рохани каза по време на пресконференция, че страната му е готова да остане в споразумението за ядрената ѝ програма, ако ползите от това ѝ бъдат гарантирани.Коментар на новината чрез Facebook