Премиерът на Израел може да бъде обвинен в корупция

Премиерът на Израел може да бъде обвинен в корупция

© Reuters

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху е разследван за предполагаеми случаи за получени подкупи, съобщиха от полицията в страната, цитирани от световните агенции. Допълва се, че има достатъчно доказателства, за да бъде обвинен той за подкуп, измама и злоупотреба с доверие, като става дума за два отделни случая.

От израелската полиция посочват още, че Бенямин Нетаняху е бил разпитван миналия месец. По този повод той заяви пред израелска телевизия, че обвиненията са неоснователни и може да продължи да изпълнява задълженията си като премиер.

Поискал си медиен комфорт

Като основен случай в разследването се посочва молба на Нетаняху към издателя на влиятелния вестник „Йедиот Ахронот“ да отразява позитивно действията на кабинета, като в замяна получи помощ за негативни публикации срещу негов конкурент в издателския бизнес. От полицията казват, че по този случай обвинения ще бъдат повдигнати и към редактора на „Йедиот Ахронот“ Арнон Мозес.

Второто обвинение срещу премиера на Израел е за получаването от подаръци за над 100 хиляди долара от 2009 година насам от влиятелния холивудски продуцент и милиардер Арнън Милчън, който е израелски гражданин. Той е собственик на филмовото студио New Regency Films, финансирало заснемането на над 130 пълнометражни филма, сред които хитове като 12 години в робство, „Поверително от Ел Ей“, „Жега“, „Боен клуб“, Мистър и Мисис Смит“ и други.

Закон по поръчка

Според вестник „Джерусалем Поуст“, цитиран от Би Би Си, става дума включително за скъпи бутилки шампанско и пури, като в замяна Милчън щял да получи съдействие за взимане на виза за САЩ. От полицията допълват, че и продуцентът ще бъде обвинен в получаване на подкуп.

Вестник „Аарец“ твърди, че след като получил подаръците, Нетаняху придвижил и закон, който позволява на израелци, върнали се в Израел след като са живели в чужбина, да не плащат данъци в продължение на десет години. Той дори станал известен като „Законът Милчън“.

Дали срещу премиера на Израел ще бъдат повдигнати обвинения, ще реши главният прокурор. Министърът на правосъдието Айет Шeйкд посочва, че дори това да стане факт, Бенямин Нетаняху не е длъжен да подаде оставка.

68-годишният политик има два пълни мандата като премиер на Израел. Първият му мандат е между 1996 и 1999 година, а вторият от 2009 до 2013 година. През 2013 година е преизбран, като общият му стаж като премиер е 12 години.Коментар на новината чрез Facebook