Назначено е Първото правителство на България, начело с Тодор Бурмов

photo of Назначено е Първото правителство на България, начело с Тодор Бурмов

1879 г.

Падането на кабинета се дължи на тясната социална база на консерваторите и на някои непопулярни финансови мерки, сред които: повишаване на митото на солта, спадане курса на сребърната рубла и други.


Родена е Паша Христова (ВИДЕО)


Родена е Паша Христова (ВИДЕО)

Паша Христова е българска естрадна певица от 60-те и 70-те години на миналия век, известна с песните „Една българска роза“,…

Правителството на Бурмов доизгражда органите на централната и местната администрация, наследени от Временното руско управление. Противно на постановките на Берлинския договор, то продължава усилията за създаване на редовна армия, вместо милиция. При учредяването на митници по южната граница освобождава от мита стоките от областите от Санстефанска България, останали извън Княжеството. Установява дипломатически отношения със съседните държави и Великите сили.
Правителството на Бурмов се намира под силно руско влияние. То е съставено от Батенберг по поръка на руския дипломатически представител в София, а решенията му по вътрешнополитическата ситуация след парламентарните избори от октомври са продиктувани от мнението на цар Александър II. Въпреки това то не се поддава на лобирането на руски банкерски и военни кръгове за превръщане на БНБ в акционерно дружество и прокарване на железопътна линия от София към Дунав, вместо към Белград и Виена.

При кабинета Бурмов България е поставена под натиск от Османската империя да реши мухаджирския въпрос. Министърът на правосъдието Димитър Греков създава смесени комисии, които трябва да разрешат имотните спорове между завръщащите се турски изселници и българите, заели опразнените земи, но въпросът не е решен през краткия мандат на кабинета. Във вътрешнополитически план правителството е принудено да се бори с турските чети, задържали се дълго след края на руско-турската война в районите на Ески Джумая и Осман пазар. Основен политически противник в страната е Либералната партия, която печели изборите и сваля Бурмов и министрите му с вот на недоверие в края на ноември 1879 година.
Кабинетът е съставен от членове на Консервативната партия, която отразява интересите на малка прослойка търговско-лихварска буржоазия и руски генерал начело на военното министерство. В ръководното ядро на партията влизат политически дейци с европейско възпитатние и култура.


Регистрирано е най-голямото изригване на вулкана Етна


Регистрирано е най-голямото изригване на вулкана Етна

Етна (на италиански: Etna) е активен вулкан в североизточната част на остров Сицилия, (Италия).
Височината му е 3323 m. Изграден е от …

Министерският съвет се сформира от 4 министри и един министър-председател.

Председател на Министерския съвет – Тодор Бурмов, Консервативна партия
Външни работи и изповедания – Марко Балабанов, Консервативна партия
Правосъдие – Димитър Греков, Консервативна партия


В с. Любенова Махала е извършено едно от най-големите кланета в българската история


В с. Любенова Махала е извършено едно от най-големите кланета в българската история

Преди Освобождението на България от османско владичество през 1878 г. името му е Гюнели махле и наброява 120 къщи. През юли 1877 г. сел…

Вътрешни работи – Тодор Бурмов, Консервативна партия
Народно просвещение – Тодор Бурмов, Консервативна партия

Финанси – Григор Начович, Консервативна партия
Военен – Пьотр Паренсов, военен


В Уругвай е открито първото световно първенство по футбол


В Уругвай е открито първото световно първенство по футбол

Световното първенство по футбол 1930 е първото Световно първенство по футбол на ФИФА. То се провежда в южноамериканската държава Уругва…

На 10 юли 1879 правителството въвежда военно положение във Варненска и части от съседните губернии, за да се справи с турските размирици.
На 19 юли 1879 са назначени първите български дипломатически агенти. Те са акредитирани в Сърбия, Румъния и Османската империя.
В  края на септември, началото на октомври 1879 се провеждат парламентарни избори. Управляващите консерватори търпят съкрушително поражение.
На 24 ноември 1879 Князът разпуска Народното събрание и назначава нов консервативен кабинет начело с епископ Климент Браницки.


Actualno.com

Редактор: Евгения Гигова

Етикети:
Хроники На този ден


Предишна

СледващаКоментар на новината чрез Facebook