Сестрите Мюлер сменят системата, с която от години мамят българки, обвиняват Европа

Фирмата ни продължава своята дейност, работи и не е затворена или фалирала както се носят слухове, твърди Тереза Мюлер в съобщения до служителите си

„Уважаеми асистенти искаме да ви уведомим ,че поради новите условия в Европа,ще ни задължат да променим системата на работа /както и за международните шофьори ,строителните работници /целта им е да ни премахнат от пазара. При първа възможност и яснота ще бъдете информирани своевременно. Дейността на фирмата продължава, но тя работи до сега със системата командировки и се изисква промяна това нито е нередно нито е криминално и не е нарушение . Просто искат да вземат данъците в тяхната държава и тук ние нямаме никаква вина това е на международно ниво. До дни ще има яснота относно новата система на работа просто се изисква време. Искаме да бъдете спокойни и благодарим за разбирането от ваша страна.“

Това пише в поредица от съобщения Тереза Мюлер, която с мрежа от свои фирми в България, Белгия и Холандия от години изпраща българки като социални помощнички за възрастни хора. Много от тях, изпратени чрез фирми на Тереза и на сестра й Силвия, са били измамени, като някои от тях вече успяха да осъдят сестрите за неизплатени заплати. Над 10 други подготвят колективен иск, съобщи „24 часа” в четвъртък.

разкри мащабна схема, чрез която години наред е ограбван трудът на наши сънароднички в чужбина. Изплащани са им смешни суми на фона на договорите, които са подписвали с фирми на сестрите Силвия и Тереза Мюлер от Велико Търново.

В сряда авторитетното европейско издание euobserver.com публикува разследването на белгийските журналисти Рубен Бругнера и Майкъл Мериган пред многомилионната си аудитория.

Преди това разследването бе публикувано в белгийското списание Knack на 30 май 2018 г. и веднага предизвика скандал и дебат по темата в белгийския парламент, след като депутати повдигнаха въпроса към социалния министър.  В същия ден вечерта бе излъчен документален филм по разследването  в предаването Telefacts на белгийската телевизия VTM (филмът може да се гледа след безплатна регистрация в сайта на телевизията).

На 13 юни разследване по темата беше публикувано и в авторитетното холандско списание Groene Amsterdammer от журналистките Анук Хофкенс и Ясмин Пост. Ден по-късно „24 часа” направи първата публикация по темата.

Още на следващия ден последва и реакция по темата от българското социално министерство, което е принципал на инспекцията по труда. От прессъобщението стана ясно, че в периода 2013-2018 г. Главна инспекция по труда в България е проверявала 24 пъти седем свързани фирми на сестрите Мюлер.

Вижте какво още ни разказаха те за методите на сестрите Мюлер.

Тъй като след публикациите за стила им на работа и започналите проверки явно е настанала паника както сред социалните асистенти, така и в белгийските и холандските семейства, където са изпратени, Тереза се опитва да ги успокои с ново съобщение: 

„Уважаеми асистенти, искаме да ви информираме че до няколко дни децата/настойниците/ на вашите пациенти ще им се обадят за да им дадат информация за да се изяснят нещата относно промените ,но трябва още малко време и нека всички да бъдат спокойни както от ваша страна, така и от страна на пациентите. Моля да предадете това на семействата които са ви поверени и за които полагате грижи.Лека работа и предварително благодарим за разбирането.“

„24 часа“ напомня, че още на 14 ноември 2016 г. в Белгия Тереза М., управителка на „Care4You“, е осъдена на 15 месеца лишаване от свобода. Подсъдимата дори не се е явила в съда по време на процеса. Тереза е трябвало и да плати глоба от близо 5 милиона евро. Това става ясно от съдебните регистри. До момента и двете наказания не са изпълнени и Тереза е на свобода.

„24 часа“ ще продължи да следи с интерес темата.Коментар на новината чрез Facebook