Радев махна областния директор на полицията заради Пелов, отива си и заместникът му (Обзор)

Издирването е едно от слабите места в МВР. Като бях в Ботевград, ги попитах защо хората не са сигнализирали за беглеца и защо нямат доверие на полицията, каза вътрешният министър в парламента

Директорът на полицията в София-област Георги Григоров и заместникът му Веселин Георгиев са освободени от постовете си. Това обяви министър Валентин Радев в сряда при изслушването му в парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност. Григоров е директор на ОДМВР-София, от април 2016 г. Той е с 22 г. стаж в МВР и е подал рапорт за пенсиониране. 

Григоров и Георгиев се разделят с постовете си след престрелката между беглеца от затвора Владимир Пелов и Марио Панчев в центъра на Ботевград. Пелов беше убит на място, а Панчев почина в събота от раните си в “Пирогов”.

“Освободих ги, защото има дисбаланс в работата, нещо не е направено, за да се стигне до това. Те са ръководители и носят отговорност. Професионалното ръководство ще предложи ново ръководство на областната дирекция, което трябва да се справи с работата. Ако не се справят, и тях ще сменим”, каза Радев след заседанието на комисията. Още не е ясно дали началникът на районното управление в Ботевград Николай Петров ще запази поста си. Той е назначен през ноември 2016 г. За 3 г. е четвъртият началник на полицията в града.

Министър Валентин Радев посети РПУ-то в Ботевград във вторник, където униформените го запознаха с проблемите на управението. 40 са незаетите места за полицаи в града. Остава засиленото присъствие на униформени. В сряда Радев се е срещнал с директора Григоров и заместника му Веселин Георгиев. 

“Поканих ги лично на разговор, защото искам да знам кого освобождавам. Преди това прегледах досиетата им. Свършили са много работа и им благодаря за това. Но не ми обясниха защо не са се справили с издирването на Пелов, не чух детайли. Длъжен съм да реагирам като министър”, заяви вътрешният министър. Той не изключи да се потърси отговорност и от други служители на МВР затова, че Пелов се е крил в Ботевград след бягството от затвора и не е заловен.

“Една от слабостите на полицията е издирването дали заради липса на кадри, финанси, няма значение. Като бях в районтото управление в Ботевград, ги попитах защо хората не са отишли да сигнализират? Защо гражданите не вярват на полицията”, каза Радев и поясни, че в отделни звена на МВР няма приемственост и предаване на опит.

За другия издирван беглец от затвора Радослав Колев Радев увери депутатите, че го търсят усилено и се надява да го хванат, преди да пострада някой гражданин или да посегне на живота си. “Защото и той е гражданин и ние сме длъжни да се грижим и за неговата сигурност”, обясни вътрешният министър.

Работата на МВР в София-област, е тежка, каза още Радев и сравни положението там с Бургас. Според него многото населени места с над 200 хил. души, Искърското дефиле, тежкият терен оказват влияние за това. Като пример даде историята с шесторното убийство в Нови Искър и Росен Ангелов, който се кри и се самоуби на територията на областта.

Депутати от вътрешната комисия попитаха Валентин Радев за реформата в МВР. Той отнесе критики от БСП и се учуди от изявлението на ДПС, че са подкрепяли действията му по преструктурирането и ще продължават да ги подкрепят, но искат да знаят какви са те.Коментар на новината чрез Facebook