Лиляна Павлова: България може да стане Силициевата долина на Европа

През май ще е готова пътната карта за намаляване на цените на роуминга в Западните Балкани, съобщи еврокомисарят Мария Габриел

България може да се развие като дигитален хъб на Балканите и да се превърне в Силициевата долина на Европа. През 2016 г. има 600% ръст на IT сектора и той формира почти 5% от брутния вътрешен продукт на страната. За последните 10 г. имаме

над 300%

увеличение на

новите работни

места в сектора,

а България е на първо място в ЕС по брой на жени, работещи в IT сферата, които са 31% от всички заети в нея.

Това заяви министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова по време на галавечерята “Светът през 2018”.

Прогнозното събитие на списание “Икономист” се организира всяка година и се проведе за първи път в София. В обновената зала 3 на НДК над 200 представители на българския и международния бизнес обсъждаха световните предизвикателства през 2018 г. с еврокомисаря по цифровата икономика Мария Габриел, редактора на “Икономист” Джон Андрюс, мениджъра на “Гугъл” по публична политика и връзки с правителствата в Централна и Източна Европа Марчин Олендер, собственика на “Телелинк” Любомир Минчев, собственика на “Артекс Инженеринг” арх. Пламен Мирянов и др.

Министър Павлова представи приоритетите на българското председателство и подчерта, че най-важният фокус през следващите 6 месеца ще бъдат младите хора в Европа.

“Вярваме, че Европа повече от всякога се нуждае от стабилност и единство. Затова приоритетите на българското председателство са дебатът за бъдещето на ЕС след 2020 г., сигурност и стабилност. Специалната цел, с която искаме България да бъде запомнена, са Западните Балкани. Важно е европейският проект да бъде завършен и тази територия да стане част от Европа не само географски, но и икономически. Дигитализацията също е наш приоритет. Ще работим за единна, дигитална, стабилна и сигурна Европа”, заяви Павлова.

Тя представи няколко малко известни за България факта. Страната ни е на второ място в света по богатство на минералните извори с над 200 вида минерална вода.

България е трета в Европа след Италия и Гърция по исторически артефакти.

Страната ни измести Франция и вече е на първо място като износител на лавандула, а всеки парфюм съдържа капка българско розово масло. Наред с това България отбелязва почти 4% икономически растеж, 0% дефицит, 26% външен дълг, с тенденция той да намалява, 1,3% инфлация и под 6% безработица.

През май по време на Срещата на върха еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел пък ще представи пътна карта за намаляване на цените на роуминга в Западните Балкани. “Европа трябва да се върне на сцената на световните сили в областта на високоизчислителните производителни технологии. Трябва да ускорим ритъма”, заяви Габриел. Очаква се още догодина Европа да има своя суперкомпютър, а до 2020 г. ЕК ще инвестира 1 млрд. евро в сектора.

“Трябва да сложим край на географското блокиране и да отключим потенциала на бизнеса. До 2020 г. във всеки регион трябва да има дигитални иновационни хъбове. Киберсигурността също е ключов приоритет, защото над 80% от европейските фирми не осъзнават атаките, а за последната 1 г. са били обект на такива. Тази година трябва да създадем и общ механизъм за координация при широкомащабна кибератака. За първи път се предлага и сертифициране на сигурността на продуктите – когато има признат сертификат в страна член, той да важи за целия ЕС”, обясни Габриел.

Като друг свой приоритет тя посочи инвестициите в цифровите умения на хората, защото причина за над 95% от кибератаките са човешко непознаване и грешки.

80 милиона

европейци пък

все още никога

не са ползвали

интернет

Едва 37% от работната сила на ЕС има основни цифрови умения, а през 2020 г. 90% от работните места ще изискват такива знания.

“Къде са европейските Стив Джобс, Марк Зукърбърг и Бил Гейтс? Европа трябва да положи такива усилия, че супермозъците да дойдат при суперкомпютрите”, смята бившият външен министър Соломон Паси.

България да създаде платформа за финансиране на ICO компании, пък предложи председателят на фондация “Уебит” Пламен Русев.

Редакторът на “Икономист” Джон Андрюс очерта събитията и тенденциите, които ще определят развитието на света през 2018 г. Сред тях са

конфликтът

между

“тръмпизма” и

“макронизма”

– сблъсъкът между затворения и широко отворения свят; предстоящите избори в Бразилия, Мексико и Италия; зимните олимпийски игри в Южна Корея и световното първенство по футбол в Русия; очакват се промени в лидерството в Япония, Куба и Саудитска Арабия. Според Андрюс е възможно през 2018 г. да бъде открита ваксина срещу маларията, да има напредък в изкуствения интелект, но “има опасност от ядрена война, която може да бъде предизвикана от случаен туит”. Все пак той прогнозира, че 2018-а ще бъде емблематична и добра година.Коментар на новината чрез Facebook