Започна срещата на върха в София

borisov-merekelЗапочна срещата на върха на лидерите на ЕС в София. Срещата се провежда във формат ЕС – Западни Балкани. Тя е най-значимото събитие от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС. Лидерите вече пристигат в сградата на Националния дворец на културата в София, информира news.bg
Заедно с лидерите на ЕС на срещата в София ще присъстват и лидерите на шестте държави от Западните Балкани. Срещата се ръководи от Доналд Туск – председател на Европейския съвет, както и от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, които бяха посрещнати от премиера Бойко Борисов.

На събитието присъстват председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, върховният представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини както и еврокомисарят, който отговаря за европейската политика за съседство и преговорите за разширяване – Йоханес Хан.

Дебатите ще бъдат съсредоточени върху свързаността с цел да бъдат подобрени връзките със Западните Балкани и в рамките на региона. Лидерите от ЕС и държавите партньори ще обсъждат свързаността на региона по отношение на транспорт, инфраструктура, енергетика, цифрова инфраструктура, образование и други.

При пристигането си австрийският канцлер Себастиан Курц изтъкна, че Европа се нуждае от правила в експорта. „Планирано е да постигнем изключение – това очакваме от американците“, заяви Курц. Когато това се случи, тогава може да говорим за сътрудничество със САЩ. Например разграждане на митата. Това заяви австрийският канцлер относно търговските отношения със САЩ. Относно Западните Балкани, Курц акцентира, че целта е всички тези държави да бъдат подпомогнати по пътя им към ЕС.

Тези държави и емоционално са част от Европа, категоричен е Курц. „Сърбия, Черна Гора там сме особени оптимисти“, акцентира австрийският канцлер и допълни, че трябва да се реши спора с името на Македония.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон заедно с британския премиер Тереза Мей пристигнаха пеша по „Моста на влюбените“, за да стигнат заедно до НДК. Германският канцлер Меркел благодари на Борисов за организирането на тази среща. Тя се изказа в подкрепа на ядреното споразумение с Иран. По думите й дебатът ще бъде много важен.

„Всички от ЕС поддържат това споразумение и казват, че трябва да останем, на тази база трябва да продължим преговорите“, обясни Ангела Меркел. Важно е да се вземе обща позиция за САЩ. „Искаме да намалим проблемите с търговията. Искаме да имаме сигурност за Западните Балкани“, пожела Ангела Меркел.

Президентът на Франция Еманюел Макрон от своя страна заяви, че Европейският съюз е по пътя на голямо разширяване. „Вървим към широко разширяване, Западните Балкани трябва да имат стратегия, която да следват отблизо и да ги окуражаваме, но без да сме лицемери“, подчерта Макрон. Относно излизането на САЩ от ядрената сделка с Иран френският президент коментира, че сделката от 2015 г. не само трябва да се запази, но и да се надгради.

Като домакин българският министър-председател Бойко Борисов изрази радостта си, че всички разбират колко са важни Западните Балкани. Те имат и своите притеснения, обясни българският премиер. Той добави, че трите най-големи банки имат представители на срещата. „Всички колеги до един дойдоха“, доволен е премиера.Коментар на новината чрез Facebook