БЛС предлага да отпадне вторичният профилактичен преглед при джипито


СНИМКА: Pixabay

  Да отпадне вторичният профилактичен преглед при личния лекар, тъй като пациентите не се явяват за него, а средствата остават неусвоени, предлагат от Българския лекарски съюз.

  При заделени 7 млн. лв. за първите 6 месеца на тази година са похарчени 33 хиляди лева, посочи заместник-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов.

  „С карането на това недоносче – вторичният профилактичен преглед, ние не можем да обхванем 40 процента от населението да дойде веднъж, а след като дойде веднъж трябва да пуснем едни изследвания и да го чакаме той да ги направи и да ги върне при нас, което определено не е лекарски труд“, добави той.

  Да се определи предхоспитализационен минимум при постъпване на пациента в болница, поискаха още от Лекарския съюз, каза председателят д-р Иван Маджаров.

  „Което да гарантира, че пациентът няма да се лута между болницата и личния лекар при нуждата да се осигурят изследвания, които са необходими за приемането в болница. Сега в момента формално е записано, че това е за сметка на болницата да го приеме, но има много случаи, в които лечебното заведение го приема и се оказва, че той не може да бъде опериран, защото има показатели, които не позволяват това и трябва да бъде изписан. Тези изследвания остават за сметка на болницата“, добави той.

  Абонамент за печатен или електронен „24 часа“, както и за другите издания на Медийна група България.  Коментар на новината чрез Facebook