Руснак стана президент на космическата нация Асгардия

Игор Ашурбейли

© Reuters

Игор Ашурбейли

Самопровъзгласилата се за първата космическа нация в света – Асгардия, избра свой президент в австрийската столица Виена. Това е руският компютърен инженер и бизнесмен Игор Ашурбейли. Той обеща на бъдещите си граждани да изведе в орбита държава, в която се живее в мир и хармония, съобщава БТА.

Церемонията във Виена събра около 200 души в бившия императорски дворец Хофбург. На нея Ашурбейли представи знаме, химн и конституция на Асгардия, която е кръстена на град от скандинавската митология. Руснакът обеща философска, юридическа, научна и техническа рамка, за да предостави на всички хора на Земята равен достъп до Космоса. Според него около 200 хил. души в целия свят вече са кандидатствали в интернет, за да станат граждани на Асгардия.

След избирането му за лидер на космическата нация Ашурбейли заяви, че човечеството е въвлечено в непрекъсната спирала от кръвопролитни войни, които са основно за територии и природни ресурси.

„Събирайки се около Асгардия, прогресивната част от човечеството може да предложи алтернатива на цивилизацията на Земята, като замени геополитиката с космическа политика“, каза още той.

Бившият английски депутат Лембит Опик бе избран за председател на парламента. Съвсем скоро Асгардия трябва да се сдобие с министерски съвет, администрация и централна банка за бъдещата си криптовалута.

Миналата година в Космоса беше изстрелян първият спътник на Асгардия. Очаква се още няколко спътника да бъдат изведени в Космоса и да започнат да предоставят цифрови услуги на гражданите на нацията.

Досега Ашурбейли е финансирал проекта със собствени средства и частни дарения. След време жителите на Асгардия ще трябва да плащат годишна такса за гражданство от 100 евро.Коментар на новината чрез Facebook