Захарова: Блокирането на достъпа на руснаци до секции в Украйна е незаконно

Блокирането в Украйна на достъпа на руснаци до избирателните секции, където могат да гласуват за президент на Русия, е незаконно. Това заяви за ТАСС говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Русия избира президент

Тя каза, че доста преди 18 март киевските власти са започнали да плашат руските граждани, пускайки информация за погроми и провокации в секциите в руските дипломатически учреждения в чужбина. Когато стана ясно, че руските граждани не могат да бъдат сплашени, Киев взел „безпрецедентно“ решение – физически да не допусне руски граждани в деня на изборите до секциите, каза тя.

На 8 март организации на украински националисти заявиха, че ще осуетят гласуване в секции в руски дипломатически ведомства.

Путин гласува на президентския вот в „работно настроение“ (ВИДЕО)

По-късно украинският външен министър Арсен Аваков съобщи, че режимът на охрана на руските мисии в днешния ден не предвижда достъп на граждани. Подстъпите към руското посолство в Киев още от нощта са блокирани от служители на силовите ведомства и националисти. В сградата могат да влизат само дипломати.

Аналогични ограничения има за руските консулства в Одеса, Харков и Лвов.

Представител на ЦИК на Русия нарече блокирането на руските дипломатически представителства хуманитарна агресия.


Коментар на новината чрез Facebook