Хванаха седмина, опитали да продадат златно съкровище за над 2 млн. евро

При акция на спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС са задържани седем души опитали да продадат златно съкровище. Това съобщи на брифинг зам. главният прокурор Иван Гешев, цитиран от БТА. Съкровището, охранявано от тежковъоръжени маскирани полицаи, беше показано по време на пресконференция.

Акцията е осъществена в момента на сключване на сделка в понеделник в Симеоновград. На четирима души са повдигнати обвинения, предстои днес прокуратурата да поиска от съда да задържи за постоянно в ареста обвиняемите. Купувачите са българи, но на тях все още не са повдигнати обвинения. Един от четиримата задържани е дългогодишен служител на ДАНС, а останалите трима са криминално проявени, но не за иманярска дейност.

Обект на продажбата е бил златен венец с тегло около 400 г, а исканата за него цена е била 2 млн. евро. При акцията са открити още златна торква, две златни гривни и монети.

Информацията за престъпната група е придобита от ДАНС и изпратена на ГДБОП в края на юли. Задържаният служител на ДАНС е координирал срещите между иманярите и евентуалните купувачи. Имало данни, че е пробвано находките да бъдат продадени в Турция.

Първоначална експертна оценка сочи, че ценностите са от втората половина 4 в. пр.Хр. Националният археологически институт към БАН ще направи обстойна оценка на намерените предмети. Вероятно ценностите да са принадлежали на тракийски елит.
Според разследващите това не е цялото съкровище и има още предмети от него, които до момента не са открити. Засега няма информация откъде е находката.

Арестуваният служител на ДАНС от Хасково е координирал срещите с евентуалните купувачи на културно-историческите ценности, твърдят от прокуратурата. Подробностите за ареста на Недко Добчев също бяха изнесени на брифинга.

Към този момент все още не се съобщават имената на задържаните. Дарик радио обаче съобщи, че в ареста освен Добчев е и Божидар Христов от Стара Загора, за когото от службите казват неофициално, че е на много високо ниво в бизнеса с иманярство.

От държавното обвинение сочат още, че Добчев е осигурявал надеждността на купувачите и охрана. Неофициално се говори, че показаното съкровище не е истинско. А от МВР заявяват, че до момента няма основания за съмнения в автентичността на предметите, които са с изключително високо културно-историческо значение.Коментар на новината чрез Facebook