80-годишен мореплавател се завърна у нас след 2 години околосветско пътешествие (ВИДЕО)

Мореплавателят д-р Васил Куртев се завърна във Варна с яхтата си „Одесос“ след околосветско пътешествие, започнало на 5 август 2015 година. За това време 80-годишният морски вълк е преплавал 26 000 морски мили.
 
Имах мечта и я изпълних, аз съм щастлив човек. Обичам ви всички!“, бяха първите думи на Куртев, когато привърза лодката си на кея на Морската гара във Варна.
 
Да го посрещнат се бяха стекли роднини, приятели, почитатели. От другарите си Куртев получи Лавров венец за изключителното си постижение.


 
Пред медиите морският вълк накратко разказа, че по време на плаването е имало доста кризисни моменти. Автопилотът му се счупил по средата на Атлантическия океан, на други места срещал проблеми с платната, двигателят му отказвал на няколко пъти.
 
Който не е ходил в морето, той не се е молил на Бога“, каза Куртев в отговор на въпроса как се е борил с възникналите трудности. След това уточни, че най-трудно му е било в Червено море, където освен безветрие, а после силен вятър, го застигнала и пясъчна буря.Коментар на новината чрез Facebook