Съдът е отменил увеличението на данъка върху придобиване на имот във Варна

Фотограф: Дневник

Дневник

Върховният административен съд е потвърдил решение на Варненския административен съд за това, че увеличеният данък „придобиване на недвижимо имущество“ е бил неправомерно увеличен от 2,6% на 3% в края на 2015 г.

Тъй като решението на Върховния административен съд, взето миналата сряда, ще има пряко отражение върху бюджетните приходи през тази година, то бе дискутирано и по време на днешното първо за годината заседание на общинския съвет във Варна.

В края на миналата седмица юристи коментираха, че всеки, който е сключил сделка с имот в периода след приемането на поправката, сега може да предяви съдебен иск към община Варна за възстановяване на надвзета разлика от 0.4%.

Днес обаче юристи на варненския общински съвет съобщиха пред сесията му, че това няма как да стане, тъй като ставало дума за подзаконов акт. При това положение по-високият данък „придобиване“, събран в периода от приемането на промяната на 28 декември 2015 г. до 26 януари т.г., бил напълно законен.

Промяната беше направена по предложение на съветника Светослав Иванов (ГЕРБ) и бе подкрепена с гласовете на съпартийците му. Така размерът на данъка „възмездно придобиване на недвижимо имущество“ във Варна бе повишен с 0,4%, като достигна най-високите нива в България и максималната граница, определена в закона. Иванов мотивира предложението си с медийна публикация, съобщаваща за прогнозен бум на покупките на ваканционни имоти във Варна през миналото лято. Всички те трябвало да платят „подобаващо“ за придобивката си, коментира Иванов.

В решението си от миналата сряда обаче Върховният административен съд е записал, че общинския съвет във Варна не е спазил законовото изискване да проведе обществено обсъждане на промяната, преди тя да бъде подложена на гласуване.

По данни на службата по вписванията във Варна само до май м.г. в града са били сключени близо 6 хил. сделки с недвижими имоти. Така при следна стойност от около 120 хил. лв. на сделките с недвижими имоти, които са били сключени във Варна, се оказва, че допълнителните приходи на община Варна за периода януари – юни 2016 г. са били в размер на почти 3 млн. лв.Коментар на новината чрез Facebook