Парадокс: Одобрението за парламента най-високо, когато… отсъства

Кабинетът „Борисов 3“ започва своята работа при 32% доверие. Това показват данните от последното проучване на „Галъп интернешънъл“, възложено, финансирано и проведено от самата агенция.
 
Световните агенции за новия кабинет: Има шанс за 4-годишен мандат

„Тези 32% са около познатите нива от предходния мандат. Недоверието засега е на равнище от 55% и е малко по-ниско от обичайните в последните години стойности над 60%. Това дава на новия кабинет известен начален комфорт, макар и малък на фона на предишни исторически периоди“, коментират от „Галъп“.
 
„Служебното правителство е успяло да внесе известно успокоение – недоверието в правителството е слязло от нивата над 60% от края на предходния мандат „Борисов“ до нива от около и над 50%. Същата тенденция личи и по стойностите доверие в парламента. И там с идването на служебното правителство, отношението към институцията на Народното събрание става по-благосклонно – отрицателните оценки „слизат“ от нива над 70% в края на предходния мандат до нива чувствително под 70%. Парадоксално, тези по-благоприятни стойности на одобрение в парламента идват в период, когато той на практика отсъства“, отбелязват от „Галъп“.
 
Третият кабинет на Борисов ще пише нов антикорупционен закон

„Новият парламент стартира с 24% доверие и 66% недоверие. Това са сравнително благоприятни числа – на фона на последните години.Запазва се цялостната тенденция на подчертан негативизъм към дейността на Народното събрание. И тук по правило в началото на всяко ново управление, доверието традиционно нараства, но тъй като този път липсва сериозна промяна в лицата, стойностите не показват драматични промени. Големите надежди обикновено идват и с нови лица в политиката“, обясняват от „Галъп“.
 
В началото на май 30% са оптимисти за посоката на развитие на страната, 53% са песимисти, допълва NOVA.Коментар на новината чрез Facebook