Отлагат изпращането на заселници на Марс поне до 2019-а

Първият изпитателен полет на капсулата „Орион“ на НАСА, предназначена за заселването на земни жители на Марс, се отлага най-рано до 2019 г. поради високите разходи, съобщиха от Американската космическа агенция.
 
Той беше насрочен за ноември 2018 г., но наскоро Белия дом поиска анализ за целесъобразността на харчовете, безопасността и техническите ограничения.

НАСА: До 2030 г. на Марс ще живеят хора  

Освен това НАСА реши да не включва астронавти в първата мисия, известна като EM-1. Вместо това космическата агенция ще се придържа към първоначалния си план за изпращане на екипаж на втората изпитателна мисия, известна като ЕМ-2, планирана най-рано за август 2021 г.
 
Този втори полет вероятно ще бъде забавен и след 2021 г., каза Бил Герстенмайер от НАСА. Той посочи загрижеността за това, че разходите са свързани с подобряването на топлинния щит на космическия кораб и че към него са добавени системи за подпомагане на живота.

На Марс са открити възможни следи от съществуване на живот  

„Въпреки че това беше осъществимо, то просто не изглеждаше оправдано в тази среда“, каза специалистът. „Трябва да бъдем внимателни и да се уверим, че харчим минималната сума по проекта“, добави той. Не е определена официална дата за мисията през 2019 г., но това трябва да се случи през следващите няколко месеца, обясни Робърт Лайфуут от агенцията.Коментар на новината чрез Facebook