Бургас ще е без вода тази нощ заради авария на магистралния водопровод

Фотограф: Мария Съботинова

Строителство градът

Бургас и околните селища са без вода тази нощ, предупредиха от ВиК. Активиране на свлачище в района на планинските села Страцин и Бата вчера е предизвикало скъсване на две места на магистралния водопровод, който подава питейна вода от язовир „Камчия“ към града, съобщи БНТ.

ВиК уведомява потребителите от град Бургас, че се очаква водоснабдяването да се нормализира след 9 часа на 16 февруари. От дружеството препоръчват водата да се консумира първите 24 часа след пускането й след преваряване, се съобщава на сайта на общината.

Магистралният водопровод преминава през сложен планински терен, а в диспечерския пункт на водоснабдителното дружество на компютърните екрани ясно се вижда, че в момента все още няма постъпване на вода към резервоарите. „Към този час мога да кажа, че и двете аварии са отстранени, но проблемът е, че магистралният водопровод, който свързва язовир „Камчия“ и град Бургас е дълъг почти 100 километра и водата „пътува“, ако мога така да се изразя, от язовира до резервоарите на Бургас близо 12-14 часа“, коментира пред БНТ Димитър Гюров, говорител на ВиК-Бургас.

До късния следобед в Бургас все още имаше вода, тъй като буферните резервоари са били пълни. От ВиК обаче предупреждават, че постепенно налягането ще спада и града ще остане напълно без вода.Коментар на новината чрез Facebook