Сърбия иска да анексира част от Косово по кримски модел, твърди президентът Тачи

Сърбия планира да завземе част от Северно Косово по същия начин, по който Русия анексира Крим през 2014г., заяви косовският президент Хашим Тачи. В интервю за „Ройтерс“ той казва, че инцидентът в събота с влак, опитал се да влезе в Косово с надписи „Косово е Сърбия“, е целял да провокира косоварите и да даде претекст на Белград да се намеси военно.

Това засяга северните части от признатата от близо 110 държави по света нова балканска държава, в които живеят около 50 000 етнически сърби, които не признават властта в Прищина и искат да бъдат управлявани от Белград.

„Намерението на Сърбия е да използва този влак, дарен от Русия, първо, за да предизвика отцепване на северни части от Косово и после да ги присъедини към Сърбия. Това е моделът от Крим“, казва Тачи в интервю за „Ройтерс“.

Мотрисата бе оцветена отвън в сръбския национален трикольор, а вътре стените и таваните бяха украсени със снимки на стенописи и икони от православни храмове и манастири на територията на Косово. По целия влак на различни езици бе изписано „Косово е Сърбия“.

Сръбските власти, които не признават Косово за независима територия, не са координирали с Прищина влизането на влака и не са искали разрешение за преминаването му до Митровица – главният град на етническите сърби в страната.

След предупреждение от Косово към Белград да не изпраща влака близо до границата бяха разположени косовски спецчасти със заповед да спрат композицията и да арестуват пътуващите. Сърбите се отказаха и след заседание на ръководителите на силовите ведомства при президента Томислав Николич той заяви, че очевидно Прищина иска война с Белград и че ако е застрашена сигурността на етническите сърби в Косово той ще изпрати армията през границата.

„Ако убиват сърби, ще изпратим армията, всички ще отидем и аз също, защото няма да ми е за пръв път“, каза Николич, който е бивш член на националистическата Сръбска радикална партия и през 90-те години се е сражавал със сръбски четнически отряди в Хърватия.

Сърбите протестират, че косовските части са прекосили линия, отвъд която имало споразумение да не наближават границата със Сърбия.

Същото каза във вторник на пресконференция в Москва руският външен министър Сергей Лавров. Според него части на етническите албанци нямат работа в населените със сърби райоин на Косово. Напрежението рязко се увеличава на Балканите и ЕС трябва да го намали, добави той. Вече повече от 15 години в Косово има около 5000 военни на НАТО.

По повод заплахите на Николич президентът Тачи каза, че всеки опит на Сърбия да анексира Северно Косово ще предизвика верижна реакция в целите Западни Балкани.Коментар на новината чрез Facebook