Символичен рожден ден на интернет

photo of Символичен рожден ден на интернет - публикуван е първият RFC 1

Още по темата    Убит е борецът за права на цветнокожите в САЩ Мартин Лутър Кинг

1969 г.

Същинските мрежи, които образуват Интернет, се пускат през 1969 г. под името ARPANET, чието разработване е дело на американския департамент на отбраната. ARPA означава Advanced Research Projects Agency.

Започва строежът на АЕЦ „Козлодуй“

По подобен начин учени от Великобритания, САЩ и Франция създават техните собствени национални компютърни мрежи, но всяка от тях била различна. За интернет в днешния смисъл на думата започва да се говори в периода 1973-1983 г., когато се обмисля решаването на проблема за обединяване на националните мрежи. Решението е бил протоколът TCP/IP. На 1 януари 1983 г. ARPANET променя своите същински мрежови протоколи от NCP на TCP/IP, като по този начин е създадено ядрото на днешния Интернет.
Интернет има неоспоримо място в културата на обществото по целия свят. В последните години се наблюдават и любопитните явления интернет звезда, интернет терорист и интернет жаргон. Интернет жаргонът е свързан с компютърния жаргон. Интернет също така е подходяща среда за реклама и популяризиране на даден обект, явление и пр.
Развитието на интернет поставя и множество въпроси от философски, религиозен, мирогледен, социален и психологически характер. Например, анонимността в мрежата, която мнозина използват, за да изразяват свободно мнението си, понякога води до злепоставяне на личности, стигащо до социален срив.

Подписан е Топханенския акт, с който Съединението на България се признава международно

Източник: Уикипедия

Редактор: Яна Баярова

Етикети:
На този ден


Предишна

СледващаКоментар на новината чрез Facebook