Русия планира икономически реформи, за които ще платят пенсионерите

© Associated Press

Доходите в Русия ще се върнат на предкризисните си нива едва през 2022 г., но това не може да се каже за пенсиите, тъй като министерството на икономиката в Москва предвижда да замрази реалния им ръст за следващите 18 години. Това сочи прогнозата на ведомството, която посочва начини Русия да повиши икономическия си ръст, цитирана от вестник „Ведомости“.

Според документа на институцията, видян от изданието, целта ще се постигне чрез увеличаване на броя на работещите, повишаване на инвестиционната активност и на производителността на труда. Първата задача може се изпълни с вдигане на пенсионната възраст до 65 години за мъжете и 63 за жените – мярка, предложена от център за икономически анализи, която министерството поддържа и която въведе за държавните служители, считано от 1 януари тази година. Понастоящем всички останали мъже и жени в Русия се пенсионират на съответно 60 и 55 години.

Ако тази мярка бъде приложена, към 2035 г. броят на пенсионерите в Русия ще е намалял с 23 на сто, или със 7 милиона души, сравнен с 2017 г., а ако реформата не се проведе, пенсионерите ще се увеличат с 5.4 милиона души. Размерът на пенсиите ще бъде намален от 35 на сто до 22 на сто от заплатата.

Реформата би трябвало да увеличи дела на заетите в Русия с 1 милион души. Ако тя в пенсионната система не се осъществи, броят им през 2035 г. ще е с 3.2 милиона по.малък, отколкото през настоящата година
Това значи, че най-малко една пета от жителите на Русия няма да спечелят нищо от планираното вдигане на темпа на икономическия ръст, а ще изгубят, защото доходите им силно ще спаднат в сравнение с останалите, отбелязва „Ведомости“.

Ръст на инвестициите

Двойното съкращение – както на съотношението между средната пенсия и средната заплата, така и на броя на пенсионерите – почти двукратно ще понижи трансферите към осигурителния институт на страната, Фонда за плащане на труда, ще доведе до ръст на инвестициите ще могат да нараснат 1.5-2 пъти по-бързо от икономиката, а производителността – по-бързо от заплатите. Заплатите и доходите обаче ще растат по-бавно от икономиката в близките две десетилетия и този ръст ще бъде трудно осезаем, отбелязва „Ведомости“.

Министерството на икономиката твърди, че при успешна реализация на реформите икономическият растеж ще достигне 3.5 на сто от брутния вътрешен продукт към 2026 г., а после малко ще се забави. В това време обаче световният ръст ще е по-малък, прогнозира институцията. В резултат реалните доходи на населението, намалели с 10% за последните три години, едва през 2022 г. ще са на нивата от 2013 г. Към 2035 г обаче размерът на пенсиите все още ще е с 4 на сто по-малък, отколкото през 2013 г.

Какво казват експертите

Странно е, че икономиите от повишаването на пенсионната възраст не се отразяват поне частично на размера на пенсиите, казва за „Ведомости“ експерт, запознат с документа, който не иска името му да се споменава, за да не влиза в спор с Министерството на икономическото развитие.

„Всички последни предложени нововъведения в пенсионната сфера (. . .) наподобяват опит застрахователните пенсии да бъдат превърнати в помощи за бедни“, коментира социологът Юрий Горлин от Института за социални изследвания и прогнози. „Вдигането на пенсионната възраст дава някаква икономия, ще е справедливо тя да бъде споделена с пенсионерите“, смята колежката му Татяна Малева.

„Фактическо замразяване на пенсиите за 20 години напред – това са някакви фантазии“, заявява трети руски експерт, Оксана Синявская. „Това е социално опасно“, предупреждава тя.

Главният икономист към компанията БКС Владимир Тихонов счита, че ниският размер на инвестициите е глобален проблем, свързан с ниските нива на потреблението. „Компаниите не инвестират нито с оглед на исторически ниските ставки, нито на колосалния размер на средствата в бюджета. Когато потреблението не расте, няма смисъл да се впускаш в експанзия. Крайно съмнително е, че в Русия може да е наобратно.“ Според него в страни, където съкращаването на пенсионните разходи действително е стимулирало инвестициите, последните са били свързани с автоматизация и съкращаване на работни места и това ще увеличи производителността на труда, но не и заетостта.Коментар на новината чрез Facebook