Нетаняху ще убеждава Путин да не допуска постоянно военно присъствие на Иран в Сирия

Reuters

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че на срещата си в Москва с Владимир Путин в четвъртък ще се постарае да убеди руския президент да не допуска постоянно иранско военно присъствие в Сирия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Иран се опитва да се установи за постоянно в Сирия чрез военно присъствие по суша и море и постепенно да отвори фронт на Голанските възвишения“, които са отчасти окупирани от Израел, заяви премиерът на заседание на правителството.

„В четвъртък в Москва ще изразя пред президента Путин твърдото противопоставяне на Израел на такава възможност“, добави премиерът.

По време на Шестдневната война през юни 1967 г. Израел превзема част от принадлежащите на Сирия Голански възвишения, а през 1981 г. анексира 1200 кв. км от този район. Анексирането не е признато от международната общност, която продължава да смята тази територия за сирийска. Около 510 кв. км от Голанските възвишения остават под контрола на Сирия.

Израелските официални представители редовно критикуват присъствието в Сирия на ирански военни и на съюзниците им от ливанското движение Хизбула, които се бият на страната на режима на Башар Асад.
Израел смята Иран за свой враг номер едно, а през лятото на 2006 г. еврейската държава и Хизбула водиха кръвопролитна война.

Нетаняху освен това каза, че се надява да постигне с Путин „нови споразумения за избягване на възможни търкания между нашите сили, както сме правили досега“.

Израелският премиер има предвид договорена миналата година военна координация между двете страни за избягване на сблъсъци между руски и израелски самолети в сирийското въздушно пространство.

Русия оказва военна подкрепа на режима на Башар Асад, включително с въздушни удари по бунтовнически групировки. Нетаняху миналата година за пръв път призна, че Израел е нападал десетки автоколони, пренасящи оръжия за Хизбула в Сирия.Коментар на новината чрез Facebook