Голда Меир става първата жена министър-председател на Израел

photo of Голда Меир става първата жена министър-председател на Израел

Още по темата    Операция „Литани“ на израелската армия в Ливан

1969 г.

След внезапната смърт на Леви Ешкол (Сколник) на 26 февруари 1969 година Мапаи избира за негов наследник като лидер на партията и министър-председател Голда Меир. Това става малко след като Израел удържа решителна победа над арабите и завзема значителни територии в Шестдневната война.

Родена е Менча Кърничева

През 1972 в Мюнхен на XX летни олимпийски игри делегацията на Израел е нападната от терористи, които избиват голяма част от нея в т.нар. Мюнхенско клане. Меир апелира към света „да спаси нашите граждани и да осъди извършения неописуем престъпен акт“. Тя и целият съвет по отбрана, чувствайки, че светът няма да реагира адекватно, възлагат на Мосад да избие замесените дейците на организацията Черен септември и Народния фронт за освобождение на Палестина, където и да се намират.
При управлението на Голда Меир протича и Войната от Йом Кипур през 1973. Въпреки противоречивите сведения от разузнаването за предстоящо нападение срещу Израел и предложенията на генерал Давид Елазар за превантивен удар срещу Сирия, Голда Меир решава да изчака и по този начин печели по-голяма международна подкрепа за Израел в последвалата война.

След края на войната правителството на Голда Меир е дестабилизирано от противоречия в управляващата коалиция и от обвиненията в лоша подготовка и грешки при воденето на войната. На 11 април 1974 Голда Меир подава оставка и на 3 юни постът е зает от Ицхак Рабин.
Горда Меир умира на 8 декември 1978 в Йерусалим от рак.

Убит е Гай Юлий Цезар

Източник: Уикипедия

Редактор: Яна Баярова

Етикети:
На този ден


Предишна

СледващаКоментар на новината чрез Facebook