"Архитектът" на етническото прочистване в Босна Ратко Младич ще чуе присъдата си в Хага тази седмица

Командирът на босненските събри Ратко Младич (в средата) се среща с офицер от френския Чуждестранен регион при пристигането си за организирана от ООН, но провалила се среща в Сараево през април 1993 г.

© Stringer, Reuters

Командирът на босненските събри Ратко Младич (в средата) се среща с офицер от френския Чуждестранен регион при пристигането си за организирана от ООН, но провалила се среща в Сараево през април 1993 г.

Бившият командир на босненските сърби Ратко Младич ще чуе присъдата си от Международния наказателен трибунал за бивша Югославия тази сряда – събитие, което се забави с няколко години повече от очакваното.

Седемдесет и четиригодишният Младич е обвинен в няколко престъпления, включително геноцид. Последното е заради смъртта на над 8000 мъже и момчета в град Сребреница през юли 1995 г. Миналата година лидерът на босненските сърби Радован Караджич – бивш президент на Република Сръбска и върховен главнокомандващ на босненските въоръжени сили – беше признат за виновен за организиране на геноцид и получи 40-годишна присъда.

Част от обвиненията са заради престъпление, извършени по време на 1425-дневната обсада на Сараево в периода 1992-1996 г. Тези за геноцид, освен за Сребреница, се отнасят за още 6 общини през 1992 г. Освен това съдът ще реши дали Младич трябва да бъде признат за виновен за взимането на заложници от миротворческите сили на ООН.

Делото започва едва в началото на десетилетието – Младич се укрива в продължение на 16 години и е арестуван през 2011 г.

„Случаят на Младич, както и този на Караджич, се смятат за два от най-важните, ако не и най-важните, в историята на трибунала, тъй като смятаме Младич за главния архитект на политиката на етническо прочистване в много общини в Босна,“ каза прокурорът Серж Брамерц пред репортери миналата седмица. „Той се смята за главния отговорник за геноцида в Сребреница… и за обстрелването на Сараево между 1992 и 1995 г.“

„Да защитават народа и армията на Сърбия“

Защитата на Младич каза за „Ройтерс“, че прокуратурата е представила по грешен начин факти и доказателства по време на процеса. „Справедливото отсъждане, което очакваме, е пълно оправдаване,“ каза Драган Иверич. За Балканската мрежа за разследваща журналистика (БИРН) друг от командирите обясни, че Младич поискал от защитата да не губи време, за да предпази него, а да използва процеса, за да брани „народа и армията на Сърбия“, а решението, че е виновен, било взето много отдавна.

Миналата година сръбският радикал Воислав Шешел беше оправдан по всички девет обвинения, повдигнати срещу него, включващи престъпления срещу човечесетвото, убийства и преследване, мъчения и екпулсиране на гражданско население в Босна, Хърватия и Сърбия.

Това ще е и последната присъда на трибунала, който на 31 декември трябва да приключи дейност, след като работата му продължи 20 години. Остатъчната дейност като обжалването на присъдата на Караджич, а и евентуалното на Младич (ако бъде осъден и го поиска), ще бъде предадена на по-малък съд, създаден от Съвета за сигурност на ООН в Хага.

Процесът, в който Младич е обвиняем, се смята за един от най-трудните за трибунала. Значителни са и разноските по него – съдът е похарчил над 1.94 милиона евро само за защитата му (тримата адвокати и осем асистенти) до април миналата година, когато свърши излагането на доказателствата. Някои разходи, като тези за посещенията на семейството му при него (общо 82 от 2013 г. насам), са поети от Сърбия. Белград също така заделя за Младич по 200 евро месечно през последните 4 години.Коментар на новината чрез Facebook