Роднини на удавени в село Бисер осъдиха общината за 570 хил. лв.


Дни след трагедията през 2012 г. селото изглеждаше така.

  Съдът: Изгубили са вяра в справедливостта, общината в Харманли е бездействала

  Роднини на удавени през 2012 г. в харманлийското село Бисер изгубили вяра в справедливостта, в истината и в живота. Това пише в мотивите на два състава на Софийския градски съд, които осъдиха община Харманли да заплати общо 570 хил. лв. обезщетения за смъртта на 2 семейства.

  Почернените близки са завели искове срещу Министерството на отбраната и община Харманли.

  На 6 февруари 2012 г. осмина загинаха, след като се скъса стената на язовир “Иваново”. Водите му заляха село Бисер, в което живеят около 800 души. Високата над 3 м приливна вълна отнесе къщи, селскостопански постройки и животни. Хората се спасяваха от водата по високите етажи и покривите на домовете си.

  Едно от гражданските дела, по които магистратите присъждат обезщетение, е за смъртта на К. Николова и Ж. Христов. Те били в къщата си в селото. Вълната от язовир “Иваново” съборила оградата на дома им, заляла целия първи етаж на къщата и около 50 см от втория. Съпрузите не успели да излязат от сградата и се удавили. Приливната вълна отнесла автомобила им в съседния имот, установява прокурорско разследване.

  За смъртта им съдът на първа инстанция осъжда община Харманли, която е собственик на язовира убиец, да изплати на сина им Г. Н. обезщетения от по 175 хил. лв. “Той бе много разтревожен и усещаше, че нещо лошо се е случило с родителите му, тъй като майка му не отговаряла на позвъняванията му. Включи се в издирването им, което продължило 3-4 дни. На погребението им разбра, че телата им са в много лошо състояние, обезобразени от водата”, разказва пред съда приятелка на почернения син.

  Магистратите се позовават на експертиза, от която се установява, че има връзка между бездействието на служителите на харманлийската община и скъсаната язовирна стена. “Част от задълженията на собственика е да поддържа и извършва дейности. Освен това той е задължен и да вземе мерки за защита на населението”, казват съдиите.

  Те отхвърлят обаче иска срещу Министерството на отбраната, тъй като няма доказателства, че язовирът се е ползвал от военните.

  По другото гражданско дело син, също загубил майка си и баща си, иска кръвнина от по 150 хил. лв. от харманлийската община и от Министерството на отбраната. При скъсването на язовирната стена родителите му В. Делев и Л. Делева пътували в опел между село Иваново и моста към Харманли. Водната стихия обърнала колата им по таван. Опелът се напълнил с вода и мъжът и жената се удавили.

  “Небрежното отношение на институциите към съхранение на човешкия живот засилва последиците от претърпяната загуба – според свидетелските показания ищецът е загубил вяра в справедливостта”, заключава градският съд, който осъжда община Харманли да го обезщети с по 110 хил. лв. за смъртта на родителите му.

  Магистратите намалят поисканата кръвнина от сина заради обезщетение от 40 хил. лв., което той е получил от Министерския съвет след трагедията.

  По време на заседанията в съда от община Харманли казват, че е спорно чия е собствеността на язовира.

  Делата за кръвнината не са приключили окончателно.

  Междувременно през юли 2017 г. районната прокуратура в Пловдив предаде на съд бившата областна управителка на Хасково Ирена Узунова по обвинение, че е причинила наводнение по непредпазливост. Делото срещу нея се гледа в Харманлийския районен съд. Първоначално то се водеше около година от прокуратурата в Хасково, след това бе изпратено по компетентност във военноокръжната прокуратура в Пловдив.

  Въртележката между прокуратурите приключи след разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров, който каза разследването да се води в Пловдив.

  Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти  Коментар на новината чрез Facebook