Едва два-три процента от българите се ваксинират срещу грип


Снимка: Архив

  Само два-три процента от българите се ваксинират срещу грип. Това е нисък процент, за да се предпазим от заболяването, заяви в Русе проф. Татяна Червенякова – председател на Българското дружество по инфекциозни болести и национален консултант по инфекциозни болести.

  По думите й България изостава от други европейски страни, където ваксиналното покритие е между 70 и 80 процента, предаде БТА.

  Проф. Червенякова обясни, че работодателят също трябва да има грижата за своите служители – има фирми, които отделят определена сума за купуването на ваксина за персонала си, но това, по думите й, не е масова практика.

  „Ефектът е изключително добър. Цената на ваксината е десетократно по-малка от цената на лечението“, обясни специалистът.

  По думите й това е грижа не само на отделния човек, това е грижа и на цялото общество. Според нея, ако ваксиналното покритие в страната не е 60-70 процента, няма как да се справим с разпространението на грипа.

  Ваксината е особено наложителна за хората над 65 години и за децата. Периодът за нейното поставяне е октомври, тъй като са нужни 20-25 дни за образуването на съответните специфични антитела.

  „Не е казано, че не можете пак да се разболеете, защото всеки организъм образува антителата индивидуално като количество. Вие, обаче, в никакъв случай няма да направите усложнение“, обясни проф. Червенякова.

  Тя каза, че до момента няма регистриран случай на грип у нас. По думите й през есента и зимата ще ни атакува грипен щам „Мичиган“ – тип А, който е малко срещан в предишни години.

  Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти  Коментар на новината чрез Facebook