Промените в климата застрашават производството на кафе в Латинска Америка

Промените в климата застрашават производството на кафе в Латинска Америка

© Reuters

Климатичните промени застрашават най-благоприятните за отглеждане на кафе латиноамерикански райони. Това показват данните от публикувано тази седмица изследване, което предупреждава, че производството на семена може да спадне с 90% до 2050 г., съобщава БТА.

В проучването се посочва, че най-застрашени са висококачествените сортове. Кафето арабика не може да устои дори на най-слабите промени в температурата, влажността и слънчевата светлина. Кафето робуста, отглеждано предимно в Африка и използвано предимно за разтворимо кафе, е малко по-устойчиво, но и то е застрашено.

„Кафето е една от най-ценните стоки в света и се нуждае от подходящ климат и опрашването на пчелите“, обясни съавторът на изследването Тейлър Рикетс.

Според него заради глобалното затопляне производителите на кафе ще бъдат тежко засегнати. Очакваното увеличаване на температурата на планетата с над 2 градуса до 2050 г. ще намали производството на семена с между 73 и 88 процента на местата, които днес са най-добре познати с производството си на кафе, пише още в доклада. Намаляването на популацията на пчелите между 8 и 18 на сто също ще допринесе за спада. Най-големи загуби за производството се очакват в Хондурас, Никарагуа и Венецуела.

Според изследователите обаче популацията на пчелите и разнообразието в други райони вероятно ще се увеличат. Това ще допринесе за една благоприятната среда за отглеждане на кафе в страни като Колумбия, Коста Рика, Гватемала и Мексико, където температурите в планинските райони се очаква да бъдат по-подходящи.Коментар на новината чрез Facebook