Бившият председател на руската Дума оглавява разузнаването

Фотограф: Цветелина Николаева

Руският президент Владимир Путин назначи председателя на руския парламент Сергей Наришкин за ръководител на руската Служба за външно разузнаване, предадоха световните агенции. Той встъпва в длъжност на 5 октомври.

Наришкин е в списъка на лицата, обект на европейски санкции заради украинската криза.

Той е на 61 години и от 2011 г. беше председател на Държавната дума, долната камара на парламента. Той е приближен на Путин и двамата си сътрудничат от 9-те години на миналия век, когато са работили заедно за кметството на Санкт-Петербург.

Наришкин е работил в посолството на СССР в Брюксел. Медиите го представят като бивш агент на КГБ подобно на Путин. За подобно назначение се заговори малко преди парламентарните избори на 18 септември и представители на службите коментираха пред руски медии, че в техните среди биха приели естествено Наришкин, защото той не им е непознат и не го смятат за външен човек.

Досега начело на външното разузнаване беше Михаил Фрадков, който заемаше поста от 2007 г. Сега той влиза в административния съвет на руските държавни железници.

Службата за външно разузнаване е приемник на митичната първа главна дирекция на КГБ – съветската шпионска служба. След разпадането на СССР дейностите на КГБ бяха поверени на две институции – Федералната служба за сигурност, натоварена с вътрешното разузнаване и контрашпионажа и Службата за външно разузнаване.Коментар на новината чрез Facebook