Google подготвя платформа за мобилна виртуална реалност

Фотограф: Ralph Orlowski

Reuters

Google е почти готова със своята платформа за виртуална реалност за мобилни устройства. Платформата Daydream ще е готова до няколко седмици, като компанията вече е започнала активно инвестиране в създаване на съдържание за нея, съобщава агенция Bloomberg.

Интернет гигантът ще си партнира и с услугата Hulu за създаването на 360-градусово видео. Google ще финансира подобни филми и на известни канали в YouTube. Сключени са партньорства и с компании, които разработват видеоигри.

Основната цел е да има достатъчно налично съдържание още с пускането на Daydream, което след това бързо да се увеличава още повече. Daydream ще може да се използва от смартфоните, на които е инсталиран Android 7 Nougat, който започна да се разпространява от тази седмица.

Ще бъде необходимо и допълнително устройство, подобно на Google Cardboard или друг тип визьор, към който смартфонът да бъде монтиран, подобно на Gear VR на Samsung. Целта на Google е да направи мобилната виртуална реалност максимално достъпна за голям брой хора без да се налага купуването на скъп хардуер.

Според компанията именно виртуалната реалност на мобилни устройства ще има най-голяма популярност, особено в началото на прогреса на технологията. Стандартната виртуална реалност изисква доста по-мощен хардуер, който е скъп и това отблъсква масовия потребител.

Daydream ще бъде със собствено приложение, от което ще може да се пуска останалото съдържание, както и други приложения, които поддържат платформата. Съвсем естествено съвместимите услуги на Google ще са сред първите, които ще работят с Daydream. Засега компанията не е коментирала темата официално.Коментар на новината чрез Facebook